
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Περιγραφή
Ο καταπράσινος νομός Καστοριάς είναι ορεινός και ημιορεινός. Τον διασχίζουν ποτάμια (Αλιάκμονας) και τον στολίζει η λίμνη Ορεστιάδα. Η καλλιέργεια των φασολιών χρονολογείται δεκαετίες πριν. Σε υψόμετρο πάνω από τα 650 μέτρα, σε ποικιλία ποτιστικών εδαφών καλλιεργούνται τα λευκά Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε. Είναι άριστα προσαρμοσμένα στο μικροκλίμα της περιοχής. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με χαμηλές θερμοκρασίες, ήπιες ως μέτριες βροχοπτώσεις την άνοιξη και σταδιακά ξηρά καλοκαίρια με αυξανόμενες θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια.
Είναι ποτιστικές καλλιέργειες ανοιξιάτικης σποράς, σε αναρριχόμενα φυτά. Η έντονη χειρωνακτική εργασία μειώνει τη μηχανική καταπόνηση των εδαφών, η καλλιέργεια παραμένει παραδοσιακή. Τα φασόλια είναι βραστερά, λεπτόφλουδα, εξαιρετικά νόστιμα με βουτυρώδη υφή. Κατά τη μάσηση οι φλούδα τους παραμένει στο σώμα του κόκκου. Έχουν τόσο πλούσια και γεμάτη γεύση που τρώγονται ακόμα και σκέτα χωρίς άλλα συστατικά.
Χρόνος μουλιάσματος: 14 – 18 ώρες.
Χρόνος βρασμού: 75 – 90 λεπτά (κατσαρόλα, για σούπα)
60 – 75 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)
Τρόπος μαγειρέματος: Φούρνου, Σαλάτα, Ορεκτικό, Σούπα, Κεφτέδες από φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες, Πατέ, Πουρές, Βράσιμο – Κατάψυξη και μετά χρήση, Γλυκό.
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
Μιχαηλίδης Γιάννης, Μπαμπάκος Θανάσης


Λεμονάτοι Γίγαντες στον Φούρνο by Madame Ginger


Σπετζοφάι με γίγαντες


Γίγαντες φούρνου με καβουρμά


Γίγαντες με λαχανικά


Πουρές από φασόλια γίγαντες


Γίγαντες στιφάδο


Γίγαντες τηγανητοί


Γίγαντες με ψάρι στο φούρνο
