Μουσκεύετε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη ημέρα τους βράζετε σε νερό χωρίς αλάτι για 1 ώρα. Οταν μαλακώσουν, τους κατεβάζετε από τη φωτιά και τους στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν πριν τους πανάρετε. Χτυπάτε τα αβγά με το θυμάρι, το κύμινο, την πάπρικα και λίγο αλάτι. Βάζετε τη γαλέτα σε ένα βαθύ πιάτο. Περνάτε κάθε ένα φασόλι πρώτα από τα αβγά και μετά από τη γαλέτα. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι και όταν τηγανιστούν, αφήνετε τους γίγαντες να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε με το λεμόνι.
Γίγαντες τηγανητοί
Μουσκεύετε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη ημέρα τους βράζετε σε νερό χωρίς αλάτι για 1 ώρα...
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
4-6 Μερίδες
Υλικά για 4-6 Μερίδες:
250 γραμμάρια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
2 αβγά
2 φλιτζάνια γαλέτα
1 χούφτα φρέσκο θυμάρι
από 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο και πάπρικα
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Μια εναλλακτική συνταγή για τους αγαπημένους μας γίγαντες που προτείνουμε ως συνοδευτικό πιάτο ή μεζεδάκι.
Οι γίγαντες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Προσθέτοντας αυγό στη συνταγή, το πιάτο προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας μιας και η πλήρης πρωτεΐνη του αυγού έρχεται να συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
Συνδυάστε τους τηγανητούς γίγαντες με κόκκινο κρέας (επιλέξτε ένα κομμάτι με λίγο λίπος) ή κοτόπουλο (κατά προτίμηση χωρίς πέτσα) και σαλάτα (ωμή ή βραστή) και θα έχετε ένα χορταστικό και ολοκληρωμένο γεύμα με ένα επιπλέον διατροφικό όφελος: υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο!
Εναλλακτικά, δημιουργήστε vegan σουβλάκια με τηγανιτούς γίγαντες, πίτα ολικής άλεσης, ψητά λαχανικά και σως γιαουρτιού με πατζάρι και σκόρδο για ένα «γρήγορο» γεύμα που παντρεύει τη φυτική με τη ζωική πρωτεΐνη.
Extra tip: Χρησιμοποιήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για πιο υγιεινό τηγάνισμα και αφήστε για λίγα λεπτά τους τηγανητούς γίγαντες σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν λίγο από το λάδι.
Καλή όρεξη!
1 μερίδα* Γίγαντες τηγανητοί παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 492 θερμίδες (Kcal) | 25% |
Λιπαρά | 25 γραμμάρια | 36% |
Υδατάνθρακες | 42 γραμμάρια | 16% |
Πρωτεΐνες | 17 γραμμάρια | 34% |
Φυτικές ίνες | 15 γραμμάρια | 60% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Έγχρωμα φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …