Ελληνική Γη

Τα προσεκτικά επιλεγμένα μας terroir. Για εμάς, είναι το παν. Και για τα προϊόντα μας το ίδιο. Είναι αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά που συναντιούνται σε αυτό το κομμάτι γης και ευεργετούν κάθε της καρπό.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Νομός Καστοριάς

Συντεταγμένες: 40°31′00″N 21°16′00″E

Ο νομός Καστοριάς βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας και η πόλη της Καστοριάς είναι μία από τις ομορφότερες της χώρας. Αν και μοντέρνα, διατηρεί τον χαρακτήρα και την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική ενώ συνυπάρχει αρμονικά με τη λίμνη και τα άγρια πουλιά που φιλοξενεί.
Η λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων, τα ποτάμια (ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος της χώρας) και ρυάκια του νομού, τα κατάφυτα οροπέδια (ανάμεσα στα βουνά Γράμμος, Βίτσι, Σινιάτσικο, Όντρια) χαρίζουν στην κατεξοχήν ορεινή και ημιορεινή περιοχή ένα οικοσύστημα ιδανικό για την καλλιέργεια οσπρίων υψηλής ποιότητας που έχει ξεκινήσει από τον 5ο αιώνα π.Χ..

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβύθια, ξεκινάει από τα 630 μέτρα ενώ μπορεί να αγγίξει και τα 1200 μέτρα. Τα χωράφια των φακών και ρεβυθιών είναι επικλινή ενώ των φασολιών συνήθως επίπεδα. Ο προσανατολισμός τους προκρίνει την έντονη έκθεση στον ήλιο κυρίως για τις καλλιέργειες της φακής και του ρεβυθιού.

Μικροκλίμα: Εναλλαγές στη θερμοκρασία στα πλαίσια του ήπιου ηπειρωτικού κλίματος λόγω τον ορεινών όγκων και της λίμνης. Σχετική ατμοσφαιρική υγρασία (ήπιες βροχοπτώσεις) που υποστηρίζεται από τη λίμνη και τα ποτάμια. Οι ορεινοί όγκοι αποτρέπουν μεγάλες εντάσεις στους ανέμους. Το έδαφος είναι κατάφυτο, με οροπέδια ανάμεσα σε ψηλούς και χαμηλότερους ορεινούς όγκους. Τα ξηρικά εδάφη για τις φακές και τα ρεβύθια είναι βαριά αργιλώδη έως ελαφριά αμμώδη με pH 6,5-7 ενώ για τα ποτιστικά εδάφη των φασόλιών είναι ελαφριά, μέσης αμμοπηλώδους ή αμμοαργιλώδους σύστασης με ιδανικό pH 5,3-6.

Καλλιέργεια: Ο σπόρος είναι είτε από τον παππού, είτε Ελληνικής καταχωρημένης ποικιλίας. Ο παραγωγός έχει συνεχή παρουσία στο χωράφι, όμως η μηχανική του παρέμβαση είναι η ελάχιστη δυνατή, προκρίνεται η χειρωνακτική εργασία. Οι τεχνικές και η από γενιά σε γενιά εμπειρία του είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Η αγρανάπαυση, η ορθολογική χρήση του νερού και των αγροτικών εφοδίων συμβάλλουν στον σεβασμό της φύσης.    

ΠΡΕΣΠΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Πρέσπες

Συντεταγμένες: 40°53′50″N 21°01′56″E

Οι Πρέσπες αποτελούν μια διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Αποτελούν υδροβιότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος, συγκαταλέγονται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο “NATURA 2000” και από το 2009 υπάρχει μια προστατευόμενη περιοχή συνολικής έκτασης 327 τ. χλμ. υπό την επωνυμία «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών». 

Στις Πρέσπες ζουν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ψαριών, ενώ στην πλούσια χλωρίδα τους περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και κυρίως στην καλλιέργεια φασολιών Π.Γ.Ε. σε ένα οικοσύστημα ιδανικό για την εξαιρετική τους ποιότητα.

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τα φασόλια ξεκινάει από τα 850 μέτρα ενώ μπορεί να αγγίξει και τα 1200 μέτρα. Τα χωράφια φασολιών είναι συνήθως επίπεδα. Ο προσανατολισμός τους προκρίνει την έντονη έκθεση στον ήλιο.

Μικροκλίμα: Εναλλαγές στη θερμοκρασία στα πλαίσια του ήπιου ηπειρωτικού κλίματος λόγω τον ορεινών όγκων και των λιμνών. Σχετική ατμοσφαιρική υγρασία (ήπιες βροχοπτώσεις) που υποστηρίζεται από τις λίμνες. Οι ορεινοί όγκοι (Βαρνούντα, Βροντερό, Τρικλάριο) αποτρέπουν μεγάλες εντάσεις στους ανέμους. Το έδαφος είναι κατάφυτο, με οροπέδια ανάμεσα σε ψηλούς ορεινούς όγκους. Τα ποτιστικά εδάφη των φασολιών είναι ελαφριά, μέσης αμμοπηλώδους ή αμμοαργιλώδους σύστασης με ιδανικό pH 5,3-6.

Καλλιέργεια: Ο σπόρος είναι είτε από τον παππού, είτε Ελληνικής καταχωρημένης ποικιλίας. Ο παραγωγός έχει συνεχή παρουσία στο χωράφι, όμως η μηχανική του παρέμβαση είναι η ελάχιστη δυνατή, προκρίνεται η χειρωνακτική εργασία. Οι τεχνικές και η από γενιά σε γενιά εμπειρία του είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Η αγρανάπαυση, η ορθολογική χρήση του νερού και των αγροτικών εφοδίων συμβάλλουν στον σεβασμό της φύσης.

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Νομός Γρεβενών

Συντεταγμένες: 40°05′04″N 21°25′38″E

Ο νομός Γρεβενών βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Μεγάλο τμήμα του είναι ορεινό με πυκνά δάση και αλτικά τοπία, ενώ τον διασχίζει ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο Αλιάκμονας. Τα γραφικά χωριά, τα πέτρινα γεφύρια, τα μανιτάρια, οι παλιές εκκλησίες συνθέτουν το σκηνικό του νομού. Ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα (στα βλάχικα κατ’ ευφημισμό: «ζεστή κοιλάδα») σε υψόμετρο 1.400 μέτρα δημιουργεί σκηνικό άγριας ομορφιάς. Η τοπική οικονομία στηρίζεται και στην καλλιέργεια φακής και ρεβυθιού σε ένα οικοσύστημα ιδανικό για την εξαιρετική τους ποιότητα. 

Υπάρχουν αρχαιολογικές ενδείξεις ότι η καλλιέργεια του ρεβυθιού ξεκίνησε να καλλιεργείται από τον 3ο αιώνα π.Χ..  

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τις φακές και τα ρεβύθια ξεκινάει από τα 650 μέτρα. Τα χωράφια των φακών και των ρεβυθιών είναι επικλινή. Ο προσανατολισμός τους προκρίνει την έντονη έκθεση στον ήλιο.

Μικροκλίμα: Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, τα Γρεβενά είναι από τα ψυχρότερα μέρη της Ελλάδας τον χειμώνα και τα δροσερότερα το καλοκαίρι. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές στα βόρεια (οροσειρά Πίνδος) και λιγότερο συχνές στα νότια του νομού. Οι ορεινοί όγκοι αποτρέπουν μεγάλες εντάσεις στους ανέμους. Το έδαφος είναι κατάφυτο, με οροπέδια ανάμεσα σε ψηλούς ορεινούς όγκους. Τα ξηρικά εδάφη για τις φακές και τα ρεβύθια είναι βαριά αργιλώδη έως ελαφριά αμμώδη με pH 6,5-7   

Καλλιέργεια: Ο σπόρος είναι είτε από τον παππού, είτε Ελληνικής καταχωρημένης ποικιλίας. Ο παραγωγός έχει συνεχή παρουσία στο χωράφι, όμως η μηχανική του παρέμβαση είναι η ελάχιστη δυνατή, προκρίνεται η χειρωνακτική εργασία. Οι τεχνικές και η από γενιά σε γενιά εμπειρία του είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Η αγρανάπαυση, η ορθολογική χρήση του νερού και των αγροτικών εφοδίων συμβάλλουν στον σεβασμό της φύσης.

Η άροσις έκανε γνωστή στην Ελλάδα την ποικιλία μικρόσπερμα Ρεβύθια. Είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες της περιοχής, εξασφαλίζει σταθερή παραγωγή και εισόδημα στον παραγωγό, απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή στο μούλιασμα και το μαγείρεμα, είναι όμως εξαιρετικά πιο νόστιμη από τις άλλες ποικιλίες ρεβυθιού.   

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Νομός Κοζάνης

Συντεταγμένες: 40°18′02″N 21°47′20″E

Ο νομός Κοζάνης εκτείνεται σε ημιορεινό και ορεινό ανάγλυφο. Τον διασχίζει ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο Αλιάκμονας. Η λίμνη Πολυφύτου είναι από τις μεγαλύτερες τεχνικές λίμνες της χώρας. Οι οροσειρές του Μπούρινου, του Βερμίου και τα Πιερία όρη ολοκληρώνουν τη γεωφυσική εικόνα του νομού με τον Μπουρίνο να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000 εξαιτίας της οικολογικής σημασίας του. Οι Κοζανίτες παραγωγοί καλλιεργούν τη φακή και το ρεβύθι εδώ και πολλά χρόνια με σύμμαχο το οικοσύστημα της περιοχής που διασφαλίζει την εξαιρετική τους ποιότητα.   

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τις φακές και τα ρεβύθια ξεκινάει από τα 480 μέτρα. Τα χωράφια των φακών και των ρεβυθιών είναι επικλινή. Ο προσανατολισμός τους προκρίνει την έντονη έκθεση στον ήλιο.

Μικροκλίμα: Εναλλαγές στη θερμοκρασία στα πλαίσια του ήπιου ηπειρωτικού κλίματος λόγω τον ορεινών όγκων και της λίμνης. Σχετική ατμοσφαιρική υγρασία (ήπιες βροχοπτώσεις) που υποστηρίζεται από τη λίμνη και τα ποτάμια. Οι ορεινοί όγκοι αποτρέπουν μεγάλες εντάσεις στους ανέμους. Το έδαφος είναι κατάφυτο, με οροπέδια ανάμεσα σε ψηλούς και χαμηλότερους ορεινούς όγκους. Τα ξηρικά εδάφη για τις φακές και τα ρεβύθια είναι βαριά αργιλώδη έως ελαφριά αμμώδη με pH 6,5-7.

Καλλιέργεια: Ο σπόρος είναι είτε από τον παππού, είτε Ελληνικής καταχωρημένης ποικιλίας. Ο παραγωγός έχει συνεχή παρουσία στο χωράφι, όμως η μηχανική του παρέμβαση είναι η ελάχιστη δυνατή, προκρίνεται η χειρωνακτική εργασία. Οι τεχνικές και η από γενιά σε γενιά εμπειρία του είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Η αγρανάπαυση, η ορθολογική χρήση του νερού και των αγροτικών εφοδίων συμβάλλουν στον σεβασμό της φύσης.

Η άροσις έκανε γνωστή στην Ελλάδα την ποικιλία μικρόσπερμα Ρεβύθια. Είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες της περιοχής, εξασφαλίζει σταθερή παραγωγή και εισόδημα στον παραγωγό, απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή στο μούλιασμα και το μαγείρεμα, είναι όμως εξαιρετικά πιο νόστιμη από τις άλλες ποικιλίες ρεβυθιού.

 

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νομός Λάρισας

Συντεταγμένες: 39°38′12″N 22°25′03″E

Ο νομός Λάρισας, αν εξαιρεθεί τμήμα του βουνού Όλυμπος και του όρους Όσσα, είναι επίπεδος, τον διασχίζει ο ποταμός Πηνειός και βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος. Το βορειότερο τμήμα του νομού καλύπτεται από δάση, ενώ το μεγαλύτερό του τμήμα είναι πεδινό. Το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλικής πεδιάδας βρίσκεται στο Νομό Λάρισας. Οι παραγωγοί του νομού έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στην καλλιέργεια της φακής, του ρεβυθιού, του μέτριου φασολιού και της φάβας έχοντας να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.  

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τις φακές και τα ρεβύθια ξεκινάει από τα 150 μέτρα. Τα χωράφια των καλλιεργειών είναι είτε επικλινή είτε επίπεδα. Ο προσανατολισμός τους προκρίνει την έντονη έκθεση στον ήλιο.

Μικροκλίμα: Το κλίμα του νομού είναι κυρίως μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Το έδαφος αποτελείται από μεγάλης έκτασης πεδιάδες, ανάμεσα σε λοφίσκους. Τα ξηρικά η/και ποτιστικά εδάφη για τις φακές και τα ρεβύθια και τα ποτιστικά εδάφη για τα φασόλια είναι βαριά αργιλώδη έως ελαφριά αμμώδη και ελαφρώς όξινα. Τα ξηρικά η/και ποτιστικά εδάφη για τη φάβα είναι βαριά αργιλώδη έως ελαφριά αμμώδη και ελαφρώς αλκαλικά

Καλλιέργεια: Ο σπόρος είναι είτε από τον παππού, είτε Ελληνικής καταχωρημένης ποικιλίας. Ο παραγωγός έχει συνεχή παρουσία στο χωράφι, όμως η μηχανική του παρέμβαση είναι η ελάχιστη δυνατή, προκρίνεται η χειρωνακτική εργασία. Οι τεχνικές και η από γενιά σε γενιά εμπειρία του είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Η αγρανάπαυση, η ορθολογική χρήση του νερού και των αγροτικών εφοδίων συμβάλλουν στον σεβασμό της φύσης.

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Νομός Φθιώτιδας

Συντεταγμένες: 38°54′00″N 22°25′59″E

Το μεγαλύτερο τμήμα τον νομού Φθιώτιδας είναι ορεινό και ημιορεινό. Η νότια Πίνδος, τα όρη Βαρδούσια, Οίτη, Τυμφρηστός, Οίτη περικυκλώνουν τη μεγάλη πεδιάδα του Σπερχειού ποταμού και άλλες μικρότερες (Δομοκού, Αμφίκλειας). Εθνικοί δρυμοί, αρχαιολογικοί χώροι, ιαματικές πηγές συνθέτουν το σκηνικό του νομού. Ανάμεσα σε βουνά, ποτάμια, πράσινο, ευδοκιμούν τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβύθια, φάβα), τα ρύζια. Ιδανικά οικοσυστήματα συμβάλλουν στην εξαιρετική τους ποιότητα.  

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τη φάβα, τις φακές, τα ρεβύθια, τα φασόλια ξεκινάει από τα 400 μέτρα. Τα χωράφια είναι, συνήθως, επικλινή. Ο προσανατολισμός τους προκρίνει την έντονη έκθεση στον ήλιο.

Μικροκλίμα: Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές. Υπάρχει ατμοσφαιρική υγρασία που υποστηρίζεται και από τα βουνά και τα ποτάμια. Οι ορεινοί όγκοι αποτρέπουν μεγάλες εντάσεις στους ανέμους με εξαίρεση τους Ανατολικούς που έρχονται από τη θάλασσα και κουβαλάνε την αύρα της. Το έδαφος είναι κατάφυτο, με οροπέδια ανάμεσα σε ψηλούς ορεινούς όγκους. Τα εδάφη είναι κυρίως βαριά αργιλώδη έως ελαφριά αμμώδη.   

Καλλιέργεια: Ο σπόρος είναι είτε από τον παππού, είτε Ελληνικής καταχωρημένης ποικιλίας. Ο παραγωγός έχει συνεχή παρουσία στο χωράφι, όμως η μηχανική του παρέμβαση είναι η ελάχιστη δυνατή, προκρίνεται η χειρωνακτική εργασία. Οι τεχνικές και η από γενιά σε γενιά εμπειρία του είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Η αγρανάπαυση, η ορθολογική χρήση του νερού και των αγροτικών εφοδίων συμβάλλουν στον σεβασμό της φύσης.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νομός Θεσσαλονίκης

Συντεταγμένες: 40°38′36″N 22°55′51″E

Ένας μεγάλος νομός που βρέχεται από θάλασσα, διασχίζεται από ποταμούς (Αλιάκμονα, Αξιό, Λουδία και Γαλλικό) που εκβάλλουν στον Θερμαϊκό κόλπο, φιλοξενεί λίμνες, βουνά (Χορτιάτης, Βερτίσκος) και μεγάλες πεδιάδες. Εθνικά πάρκα (Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα και λιμνών Κορώνειας και Βόλβης), αρχαιολογικοί χώροι, γραφικά ορεινά χωριά και ακτές συνθέτουν το σκηνικό του νομού. Στα Δέλτα των ποταμών και σε παράκτιες περιοχές, σε ένα ιδανικό οικοσύστημα καλλιεργείται το εξαιρετικής ποιότητας ρύζι Θεσσαλονίκης.   

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τα ρύζια είναι σχεδόν μηδενικό. Τα χωράφια των καλλιεργειών είναι επίπεδα. Είναι προσήλια και συνέχεια  εκτεθειμένα στον ήλιο.

Μικροκλίμα: Το κλίμα του νομού είναι κυρίως μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή και υποστηρίζεται από τη θάλασσα και τα ποτάμια. Οι πεδιάδες είναι απροστάτευτες από τους, κατά τόπους, ισχυρούς ανέμους. Το έδαφος αποτελείται από μεγάλης έκτασης πεδιάδες συνήθως πλημμυρισμένες με νερό. Τα ποτιστικά εδάφη στα οποία καλλιεργείται το ρύζι είναι υφάλμυρα και αργιλώδη.

Καλλιέργεια: Οι κυριότερες ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται είναι η Indica και η Japoneca. Η ετήσια σπορά πραγματοποιείται στον Μάιο, όσο έγκαιρη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η σοδειά. Η κυριότερη καλλιεργητική εργασία είναι η ισοπέδωση ώστε στο χωράφι το νερό να είναι του ίδιου ύψους. Οι ανάγκες των φυτών του ρυζιού σε νερό είναι διαφορετικές στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους. Αν σε τμήματα του χωραφιού το νερό είναι χαμηλού ύψους μπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη ζιζανίων και να φαγωθούν οι σπόροι από πτηνά και τρωκτικά. Η κατάλληλη εποχή για την αφαίρεση των νερών από το χωράφι είναι το τέλος Αυγούστου, στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου αρχίζει η συγκομιδή του προϊόντος.

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Νομός Σερρών

Συντεταγμένες: 41°05′05″N 23°32′51″E

Είναι από τους πιο πεδινούς νομούς της Ελλάδας με μόνη «παραφωνία» τις οροσειρές Κερκίνης, Παγγαίου και το όρος Μπέλες. Διασχίζεται από τον ποταμό Στρυμόνα που εκβάλει στον Στρυμονικό κόλπο του Αιγαίου πελάγους. Το Εθνικό πάρκο της λίμνης Κερκίνης, Καταφύγια άγριας ζωής, αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και μεγάλες πεδιάδες όπου δεσπόζει ο Στρυμόνας συνθέτουν το σκηνικό του νομού. Η κύρια ασχολία των Σερραίων είναι η Γεωργία. Σε εκτάσεις παράπλευρα του ποταμού Στρυμόνα, σε ένα ιδανικό οικοσύστημα καλλιεργείται το εξαιρετικής ποιότητας ρύζι Σερρών.    

Τοποθεσία: Το υψόμετρο καλλιέργειας για τα ρύζια είναι σχεδόν μηδενικό μέχρι και τα 50 μέτρα. Τα χωράφια των καλλιεργειών είναι επίπεδα. Είναι προσήλια και συνέχεια  εκτεθειμένα στον ήλιο.

Μικροκλίμα: Το κλίμα του νομού είναι στα νότια κυρίως μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες ενώ στα βόρεια είναι ψυχρότερο. Η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή και υποστηρίζεται από τον Στρυμόνα, τη θάλασσα και τα τριγύρω βουνά. Οι πεδιάδες στα νότια είναι απροστάτευτες από τους, κατά τόπους, ισχυρούς ανέμους. Το έδαφος αποτελείται από μεγάλης έκτασης πεδιάδες συνήθως πλημμυρισμένες με νερό. Τα ποτιστικά εδάφη στα οποία καλλιεργείται το ρύζι είναι υφάλμυρα και αργιλώδη.

Καλλιέργεια: Οι κυριότερη ποικιλία που καλλιεργείται για το ρύζι  Καρολίνα είναι η Japoneca. Η ετήσια σπορά πραγματοποιείται στον Μάιο, όσο έγκαιρη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η σοδειά. Η κυριότερη καλλιεργητική εργασία είναι η ισοπέδωση ώστε στο χωράφι το νερό να είναι του ίδιου ύψους. Οι ανάγκες των φυτών του ρυζιού σε νερό είναι διαφορετικές στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους. Αν σε τμήματα του χωραφιού το νερό είναι χαμηλού ύψους μπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη ζιζανίων και να φαγωθούν οι σπόροι από πτηνά και τρωκτικά. Η κατάλληλη εποχή για την αφαίρεση των νερών από το χωράφι είναι το τέλος Αυγούστου, στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου αρχίζει η συγκομιδή του προιόντος.

Scroll to Top