facebook

Από το 1956
Παραδοσιακά Ελληνικά προιόντα

 

Εμπνεόμαστε από ιδιαίτερους τόπους, χτίζουμε σχέση ζωής με την Ελληνική γη και τους ανθρώπους της. Συνεργαζόμαστε αρμονικά για την παραγωγή υγιεινών και νόστιμων προιόντων.

Η ομάδα της άροσις

Βρισκόμαστε αισίως στην τρίτη γενιά της οικογένειας και έχουμε την τύχη να ζούμε στην Καστοριά και να δημιουργούμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας όπου αφθονούν οι μικρές οικογενειακές φάρμες. Στα χωριά μας η ζωή κυλά ήρεμα και με πίστη στις ανθρώπινες αξίες. Οι ντόπιοι παραγωγοί, με το μεράκι και την τέχνη τους ζουν από, και για τα όσπρια και τα ρύζια. Αυτοί είναι οι συνεργάτες μας από το 1956, από τότε δηλαδή που ο πρώτος της οικογένειας άροσις άρχισε να ασχολείται με τα όσπρια. Η κοινότητα είναι οι ρίζες μας και η σχέση μας μαζί της μόνο συμβιωτική και αρμονική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η φιλοσοφία μας προάγει την έννοια του «καλού, καθαρού και δίκαιου» φαγητού. Με απλά λόγια, καλή πρέπει να είναι η διατροφή στο σύνολό της και να ικανοποιεί τις αισθήσεις, να είναι κομμάτι της ευρύτερης κουλτούρας μας αλλά και να συμβάλλει στην καλή μας υγεία. Καθαρή πρέπει να είναι η διαδικασία παραγωγής, ώστε να εγγυάται πως η κατανάλωση μίας τροφής δεν βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον, τη χλωρίδα, την πανίδα ή τον άνθρωπο. Δίκαιος πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται και αμείβονται οι παραγωγοί κάθε τροφής, καθώς και η τιμή στην οποία αυτή προσφέρεται σε όσους την επιλέγουν. Αυτή η φιλοσοφία μας ταιριάζει γάντι!

Επιλέγουμε τον δρόμο της ευθύνης και αγκαλιάζουμε την πρακτική της συνεργασίας με τη γη, όχι την εκμετάλλευσή της. Πιστεύουμε στους ανθρώπους που αγαπούν και γνωρίζουν τη γη· χτίζουμε σχέση ζωής μαζί τους και μαζί της. Η φύση μας χρειάζεται, όσο τη χρειαζόμαστε, γι’ αυτό και επενδύουμε στην αέναη ανάπτυξή της. Αν θέλουμε τον καλύτερο καρπό της, πρέπει να θέλει να μας τον δώσει. Και η δική μας γη το θέλει πραγματικά. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λένε, ιστορία. Η ιστορία της άροσις, συμπληρώνουμε εμείς.

Η ιστορία και οι καινοτομίες

Αν οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε κάποιον, αυτός είναι ο παππούς, Θωμάς Στογιαννίδης. Ήδη το 1956, αν και απλός παντοπώλης στη Βασιλειάδα της Καστοριάς, ο παππούς αντιλαμβάνεται την αξία των οσπρίων της Καστοριάς και των Πρεσπών. Γι’ αυτό και ξεκινά να τα προμηθεύεται από τους συγχωριανούς του και τα χωράφια τους και να τα διανέμει χύμα στις λαϊκές αγορές. Ο παππούς από τις πόλεις και τα χωριά γύρω από την Καστοριά έφτασε μέχρι την Αθήνα με την πραμάτεια του.


Τη συνέχεια έδωσε ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης μαζί με την κόρη του, Ελένη Στογιαννίδη – Φωτιάδη,που το 1968 λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά συσκευασμένα φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα του μισού κιλού. Μάλιστα, πριν παραδώσουν την σκυτάλη, έκαναν και τις πρώτες εξαγωγές της άροσις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκεί όπου ο ελληνισμός λαχταρούσε τη γεύση της πατρίδας που είχε αφήσει πίσω και οι υπόλοιποι αποζητούσαν μια γεύση να εκπλήξει τον ουρανίσκο τους.

 

Το 1996 έρχεται η σειρά της τρίτης γενιάς, στο πρόσωπο του υιού Φωτιάδη, Τρύφωνα, ο οποίος με τη μητέρα του στο πλευρό του αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτό που θέλει για την επιχείρηση είναι να ενσαρκώνει τις αρχές της φιλοσοφίας του slow food. Αυτό που συνειδητοποιεί, όμως, ενώ εφαρμόζει μία-μία τις καινοτομίες που χαρακτηρίζουν την άροσις μέχρι και σήμερα, είναι πως από διαίσθηση και μόνο, οι προηγούμενες γενιές του είχαν ανοίξει αυτόν ακριβώς το δρόμο. Είχαν κάνει το παν ώστε να πάνε την παραγωγή τους ένα βήμα παραπέρα και από ένστικτο και σεβασμό στην παράδοση, είχαν ήδη ασπαστεί τη λογική του καλού, καθαρού προϊόντος που γίνεται αντικείμενο τίμιας συναλλαγής τόσο με τον παραγωγό, όσο και με τον τελικό του αποδέκτη. Και όλα αυτά, πριν ακόμα το κίνημα της υγιεινής και δίκαιης τροφής γίνει η αναγκαιότητα την οποία αποτελεί σήμερα. 


Η άροσις υπό την ηγεσία της νέας γενιάς δεν αφήνει καμία καινοτομία ανεκμετάλλευτη: Σχεδιάζει πρωτοποριακή συσκευασία, παράγει πρώτη βιολογικά όσπρια  στην Ελλάδα, φροντίζει οικολογικά τα προιόντα της, υιοθετεί το σύστημα ορθής διαχείρισης στην καλλιέργεια των προιόντων, την ιχνηλασιμότητα και την αναγραφή του ονόματος του παραγωγού στη συσκευασία, χειροδιαλέγει τα προϊόντα, τα συσκευάζει «φρέσκα», τα μαγειρεύει δημιουργώντας τις Γεύσεις της μαμάς ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ποιότητα κάθε ντόπιας ποικιλίας οσπρίων. Αυτή η νέα οπτική και φιλοσοφία ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη της εποχής για επιστροφή στην αγνή και ποιοτική τροφή και με τις καινοτομίες που εισήγαγε άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. 

Σήμερα, είναι τιμή μας να μπορούμε να πούμε πως τα προϊόντα μας έχουν αγαπηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όχι μόνο για την ιδιαίτερη, προσεγμένη γεύση τους, αλλά και για τις αξίες με τις οποίες είναι πλέον συνώνυμα. Είμαστε «πάνω» από τα προιόντα, παράγουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία Ελληνικών οσπρίων από τις κορυφαίες σοδειές των αυστηρά επιλεγμένων Ελλήνων παραγωγών, συσκευάζοντας μόνο αυτά που μπορούμε να εγγυηθούμε.

Η άροσις παραμένει μία ομάδα με πάθος. Ο εξοπλισμός είναι άρτιος και οι εγκαταστάσεις σύγχρονες. Όμως η εμπειρία και η αφοσίωση των συνεργατών – εργαζόμενων είναι το «μυστικό» που εγγυάται το ευ ζην κάθε φίλου της άροσις, ικανοποιώντας τον απαιτητικό και μερακλή καταναλωτή.

Αξιόπιστες Διαδικασίες 

Εμείς στην άροσις φροντίζουμε, ό,τι αρχίζουμε, να το ολοκληρώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρχικά επιλέγουμε αυστηρά τους παραγωγούς μας και τα πιο ευδόκιμα χωράφια με τους .

Οι αγρότες ξέρουν να αφουγκράζονται τις επιθυμίες της γης, καθώς οι οικογένειες των περισσότερων ασχολούνται μαζί της εδώ και πολλές δεκαετίες. Την αφήνουν να ξεκουραστεί, όταν το έχει ανάγκη και αυτή το ανταποδίδει με σοδειές απαράμιλλης ποιότητας μετά την αγρανάπαυση. Χρησιμοποιούν παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές, έχουν συνεχή παρουσία σε μικρά επιλεγμένα αγροκτήματα, διαλέγουν σπόρο ντόπιας ποικιλίας από τον παππού, ανταλλάσσουν εμπειρίες με τους ανθρώπους της άροσις. 

Όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής, ο πρώτος έλεγχος ποιότητας του καρπού πραγματοποιείται εκεί ακριβώς, στο χωράφι από όπου ξεκινάνε όλα.

Στη συνέχεια, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τις εγκαταστάσεις της άροσις όπου πραγματοποιείται ο δεύτερος έλεγχος ποιότητας πριν παραληφθούν οι κορυφαίες σοδειές. Εκεί ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες – αποθήκευση, ξήρανση (αν απαιτείται), οικολογική φροντίδα, καθαρισμός, διαλογή, χειροδιαλογή, τυποποίηση – που μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία του τελικού προϊόντος. 

Αν και οι διαδικασίες που ακολουθούνται βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά και είναι δοκιμασμένες στον χρόνο, δεν διστάσαμε να προσθέσουμε ένα επιπλέον στάδιο ελέγχου. Ο ανθρώπινος παράγοντας αναλαμβάνει δράση λοιπόν στο στάδιο της χειροδιαλογής. Το ανθρώπινο μάτι κάνει τον τελευταίο έλεγχο και βάζει την σφραγίδα του σε κάθε προϊόν άροσις, εξασφαλίζοντας σε εσάς και σε εμάς επιπλέον σιγουριά και στην γύρω περιοχή θέσεις εργασίας. Είπαμε, εμείς στην άροσις ζούμε και δημιουργούμε σε έναν τόπο που μας δίνει πολλά και στον οποίο οφείλουμε να δίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας. 

Πρώτα έρχεται η παραγγελία, ακολουθεί η χειροδιαλογή (μία, δύο ή και παραπάνω φορές για το ίδιο προιόν) και η συσκευασία ουσιαστικά «φρέσκων» προιόντων. Τα προιόντα άροσις στέλνονται, με φροντίδα κατά τη μεταφορά, στους πελάτες μας και εκτίθενται στα ράφια των καταστημάτων τους.

Ο καταναλωτής των άροσις είναι μερακλής και απαιτητικός. Απολαμβάνει υγιεινά και νόστιμα Ελληνικά προιόντα και αν επιθυμεί, για οποιοδήποτε λόγο, είμαστε στη διάθεσή του.

Ελληνικά βιολογικά όσπρια και ρύζια 

«Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι εννοείς αλλά θα το δοκιμάσουμε γιατί είσαι ο εγγονός του Θωμά και ο γιός του Γιάννη». Ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς Τρύφωνας Φωτιάδης προσκαλούσε παραγωγούς για το ξεκίνημα της Βιολογικής Γεωργίας οσπρίων το 1997, την εποχή που ακόμα και οι καταναλωτές δεν γνώριζαν και πολλά περί Βιολογικής Γεωργίας.

Οι παραγωγοί δοκίμασαν, απέτυχαν, ξαναπροσπάθησαν, και τελικά απέκτησαν μία άλλη σχέση με τη φύση και την εργασία τους: Ελάχιστη παρέμβαση στο οικοσύστημα, έντονη χειρωνακτική εργασία, συνεχής παρουσία του παραγωγού στο χωράφι, χειρισμός κάθε σταδίου καλλιέργειας με τρόπο λειτουργικό και φυσικό.

Η άροσις στήριξε οικονομικά και συμβουλευτικά και τελικά βαδίζει στη (βιολογική) φιλοσοφία που της ταιριάζει γάντι: Κάθε δικό μας προιόν θέλουμε να καλλιεργείται με σεβασμό και υπακοή στη φύση και στις ανάγκες της. Αντλούμε από τα ιδιαίτερα terroir μας και τους πόρους τους, αλλά δεν τα εξαντλούμε και προασπίζουμε την υγεία όσων μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, δηλαδή, τη δική σας υγεία. Επενδύουμε στην αειφόρο ανάπτυξη και συνδυάζουμε αποτελεσματικά την προστασία του περιβάλλοντος, με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. 


Οικολογική φροντίδα 

Η απεντόμωση κρίνεται απαραίτητη, καθώς τα όσπρια και τα ρύζια, ως φυσικά προϊόντα, είναι ζωντανοί οργανισμοί που βρίσκονται σε ισορροπία με το περιβάλλον τους και κατ’ επέκταση με άλλους ζωντανούς οργανισμούς όπως τα έντομα. Είναι, λοιπόν, φυσικό κατά τη συγκομιδή τους να υπάρχουν μικρά έντομα, τα οποία πρέπει να εξαλειφθούν ώστε να μην αναπτυχθούν αφότου συσκευαστεί το προϊόν.

Η περιβαλλοντική καινοτομία της άροσις εντοπίζεται στο γεγονός ότι πρώτη στην Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σύστημα οικολογικής απεντόμωσης, ώστε οι καταναλωτές της να απολαμβάνουν ένα 100% υγιές τρόφιμο χωρίς χημικά κατάλοιπα.

Η οικολογική απεντόμωση επιτυγχάνεται όταν τα προϊόντα αποθηκεύονται σε θερμαινόμενους αεροστεγείς θαλάμους. Σε προκαθορισμένο χρόνο αφαιρείται οξυγόνο και προστίθεται άζωτο. 

Η έλλειψη οξυγόνου αφαιρεί το απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των εντόμων και με αυτό τον τρόπο, η απεντόμωση των προϊόντων άροσις εφαρμόζεται φυσικά χωρίς την επιβάρυνσή τους με δραστικές χημικές ουσίες.

Πρωτοποριακή συσκευασία

Ένα κορυφαίο στην κατηγορία του προιόν απαιτεί και την ανάλογη συσκευασία. 

Το 1998, η άροσις σχεδίασε μία καινοτόμα συσκευασία με τις εξής αρχές:

Tο προϊόν να είναι ορατό από κάθε πλευρά, να υπάρχει χώρος για αναλυτικές πληροφορίες, η συσκευασία να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα προιόντα στο ράφι, ο καταναλωτής να κατανοήσει τις αξίες της άροσις και να συνδεθεί με αυτές.

Όμως, όσο καινοτόμα και να είναι μια συσκευασία, παραμένει να είναι το περιτύλιγμα. Η ουσία είναι το σταθερά αξιόπιστο περιεχόμενο. Η αξία βρίσκεται στην υπογραφή της συσκευασίας και σε όσα αυτή πρεσβεύει.

Γεύσεις της μαμάς

Η Ελένη Φωτιάδου, κόρη του ιδρυτή Θωμά, έχει τα όσπρια και τα ρύζια σαν δεύτερη φύση. Η εμπειρία στην επιλογή και την επεξεργασία των κόκκων πλαισιώνεται με τη δημιουργικότητα στην κουζίνα.

Η μητέρα της Ελένης, Αγάπη Στογιαννίδου, δοκίμαζε, μαγείρευε για όλους τους ανθρώπους της εταιρίας και σέρβιρε με χαμόγελο και ανοιχτά χέρια. 

Όταν λοιπόν η παράδοση συναντά την αγάπη μπορούν να γίνουν θαύματα.

Οι σταθμοί μας

IMAGE
1956
Παντοπωλείο και Συσκευασία οσπρίων σε σάκους από τον Στογιαννίδη Θωμά στην Βασιλειάδα Καστοριάς.
IMAGE
1967
Την επιχείρηση πλαισιώνει ο γαμπρός του Θωμά, Γιάννης Φωτιάδης. Η δυναμική κόρη του, πλέον Ελένη Φωτιάδου, συνεχίζει στηρίζοντας δύο άντρες.
IMAGE
1968
Για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν τα όσπρια, Γίγαντες-Ελέφαντες, Πλακέ και Φακές, Καστοριάς και Πρεσπών επώνυμα, με αναγραφή της προέλευσής τους σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων.
1970
Ξεκινούν οι πρώτες εξαγωγές στις Η.Π.Α.
IMAGE
1990
Μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κολοκυνθού Καστοριάς.
IMAGE
1997
Είσοδος της τρίτης γενιάς στην άροσις: Ο γιός της Ελένης και εγγονός του παππού Θωμά, Τρύφωνας Φωτιάδης.
IMAGE
1998
Λανσάρισμα της πρωτοποριακής συσκευασίας με το καρτελάκι.
IMAGE
1999
Για πρώτη φορά κυκλοφορούν στην αγορά συσκευασμένα ελληνικά όσπρια βιολογικής γεωργίας, αποκλειστικά από την άροσις. Σήμερα, η άροσις διαθέτει την πληρέστερη σειρά Ελληνικών βιολογικών οσπρίων.
2001
Εφαρμογή συστημάτων ποιότητας ΕΝ ΙSΟ 9001:2000 και ΕΝ ΙSO 22000:2005.
IMAGE
2001
Ανάπτυξη της καλλιέργειας και συσκευασίας των Έγχρωμων φασολιών Γίγαντες Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας.
IMAGE
2002
Εφαρμογή, για πρώτη φορά, συστήματος οικολογικής φροντίδας.
IMAGE
2003
Αναγραφή του ονόματος του παραγωγού στις συσκευασίες της άροσις Αναγραφή του ονόματος του παραγωγού στις συσκευασίες της Άροσις.
2004
Η άροσις είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου προϊόντος SIAL d’ OR.
IMAGE
2008
Η άροσις είναι ξανά υποψήφια για το βραβείο καλύτερου προϊόντος SIAL d’ OR.
IMAGE
2013
Η άροσις μαγειρεύει και δημιουργεί της Γεύσεις της μαμάς: Για πρώτη φορά τα Ελληνικά όσπρια και το Ελληνικό ελαιόλαδο μαγειρεύονται και φιλοξενούνται σε γυάλινο βάζο.
IMAGE
2014
7 προιόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) διαθέτει πλέον η Άροσις.
IMAGE
2016
Ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων και τοποθέτηση νέου εξοπλισμού.
IMAGE
2016
Βραβείο για την άροσις ως Εξαιρετικό προμηθευτή Αγροτικών προϊόντων στα Σελφ Σέρβις Excellence Awards.
IMAGE
2016
Ασημένιο μετάλλιο για τα 60 χρόνια άροσις από τα Αιωνόβια Brands.
2017
Εφαρμογή διεθνούς συστήματος ποιότητας IFS.
IMAGE
2017
Βραβείο παραγωγής οσπρίων από το περιοδικό Γαστρονόμος.
IMAGE
2019
Λανσάρισμα νέων προιόντων: πλέον η άροσις διαθέτει 34 Ελληνικά προιόντα οσπρίων και ρυζιού από 8 νομούς της Ελλάδας.
2020
Ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας και ενδυνάμωση της επικοινωνίας προς τον καταναλωτή.
Scroll to Top