Η χρήση των φυτοφαρμάκων αν και κάποιες φορές είναι απαραίτητη, έχει συχνά ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον, τους οργανισμούς και την ανθρώπινη υγεία, λόγω της τοξικότητας της δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο κατά τη χρήση των φυτοφαρμάκων αλλά ξεκινούν από τις μονάδες παραγωγής τους και συνεχίζουν πολύ μετά την απόρριψη των συσκευασιών τους που, όταν γίνεται ανεξέλεγκτα, αποτελούν παράγοντα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Στα όσπρια είναι αναγκαία η απεντόμωση, γιατί ως ένα φυσικό προϊόν, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε ισορροπία με το περιβάλλον του και κατ’ επέκταση με άλλους ζωντανούς οργανισμούς, όπως τα έντομα. Είναι λοιπόν φυσικό και στα όσπρια να υπάρχουν κατά την συγκομιδή τους μικρά έντομα, τα οποία πρέπει να εξοντωθούν ώστε να μην αναπτυχθούν αφότου συσκευαστεί το προϊόν.
Η περιβαλλοντική καινοτομία της άροσις οφείλεται στο ότι πρώτη στην Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σύστημα οικολογικής απεντόμωσης για τα προϊόντα της, ώστε οι καταναλωτές της να απολαμβάνουν ένα 100% υγιές τρόφιμο, χωρίς χημικά κατάλοιπα. Η οικολογική απεντόμωση επιτυγχάνεται όταν τα προϊόντα αποθηκεύονται σε θερμαινόμενους αεροστεγείς θαλάμους. Σε προκαθορισμένο χρόνο αφαιρείται οξυγόνο και ταυτόχρονα προστίθεται άζωτο (με το μηχάνημα ECOGEN της ISOLCELL ITALIA SPA). Η έλλειψη οξυγόνου αφαιρεί το απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των εντόμων και με αυτό τον τρόπο, η απεντόμωση των προϊόντων άροσις εφαρμόζεται φυσικά, χωρίς την επιβάρυνσή τους με χημικές ουσίες. Έτσι, σε συνδυασμό με τον συνεχή έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, τα προϊόντα της άροσις έρχονται στον καταναλωτή στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Μελέτη/Έρευνα: Χρήστος Καρατζάς, Γεωπόνος, MSc στη Βιώσιμη Ανάπτυξη