Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Κόβετε τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους. Βγάζετε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και κάθε μισό σε τέταρτα και τα λουκάνικα σε χοντρές φέτες. Σε μία κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τις πιπεριές, τη μελιτζάνα και τα λουκάνικα. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά και προσθέτετε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τους βρασμένους γίγαντες, το βασιλικό και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αδειάζετε το φαγητό σε ένα ταψί, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30 λεπτά ακόμη.
Σπετζοφάι με γίγαντες
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Κόβετε τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους. Βγάζετε τα κοτσανάκια και τους σπόρους...
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'
4-6 Μερίδες
Υλικά για 4-6 Μερίδες:
250 γραμμάρια έγχρωμοι γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 μεγάλη φλάσκα μελιτζάνα
2 πράσινες πιπεριές
4 ντομάτες
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα
300 γραμμάρια συνολικά)
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
1 κουταλιά του γλυκού βασιλικός
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Για τους περισσότερους από εμάς το σπετζοφάι είναι συνυφασμένο με μεζέ. Η προσθήκη των οσπρίων στη συγκεκριμένη συνταγή προσδίδει έξτρα νοστιμιά αλλά και διατροφική ισορροπία στο πιάτο!
Ισορροπία γιατί οι γίγαντες είναι ένα τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά, που ισορροπεί τα (ως γνωστόν αρκετά) λιπαρά του λουκάνικου, το οποίο είναι βασικό συστατικό στο σπετσοφάι. Επίσης, οι φυτικές ίνες των οσπρίων και των λαχανικών της συνταγής, που μάλιστα καλύπτουν περίπου το 90% της Ημερήσιας Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς, καθυστερούν την απορρόφηση των λιπαρών και της χοληστερίνης του λουκάνικου.
Προτείνουμε να συνδυάσετε το σπετσοφάι με γίγαντες με σαλατικά για ένα τραπέζι ακόμα πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Καλή όρεξη!
1 μερίδα* σπετζοφάι με γίγαντες παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 718 θερμίδες (Kcal) | 36% |
Λιπαρά | 43 γραμμάρια | 61% |
Υδατάνθρακες | 51 γραμμάρια | 20% |
Πρωτεΐνες | 26 γραμμάρια | 52% |
Φυτικές ίνες | 22 γραμμάρια | 88% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Έγχρωμα φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …