- Βράζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό για περίπου 40-50’ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο ίσα να καλύψει τα φασόλια
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο αέρα για περίπου 30’ ή μέχρι να έχουν μαλακώσει εντελώς τα φασόλια και να έχει χυλώσει η σάλτσα. 5’ πριν κλείσουμε τον φούρνο ρίχνουμε και τις ελιές παντού και σερβίρουμε.


Φασόλια με μουστάρδα κι ελιές
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια





Υλικά για 4 Μερίδες :
500γρ. Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε. μουλιασμένα από το βράδυ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
100 γρ κρασί λευκό ξηρό
2 κσ μουστάρδα
60 γρ ελιές φετάκια χωρίς κουκούτσι
1 κσ θυμάρι αποξηραμένο ή φρέσκο
½ φλ ελαιόλαδο
2 κσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Μια θρεπτική και πικάντικη συνταγή που έρχεται να μας ξανα-συστήσει τα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες άροσις σε έναν μοναδικό γευστικό συνδυασμό!
Μία μερίδα καλύπτει σχεδόν το 30% των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια (θερμίδες)! Παράλληλα, είναι σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και πλούσιο σε φυτικές ίνες χάρις στους γίγαντες που περιέχει. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και την ίδια στιγμή σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά του γεύματος καταφέρνουν να κάνουν το πιάτο ιδιαίτερα χορταστικό.
Ο συνδυασμός των φασολιών με τη βιταμίνη Ε του ελαιόλαδου και των ελιών καθώς και με τη βιταμίνη C του μαϊντανού – όταν αυτός σερβίρεται φρέσκος, βελτιώνουν την απορρόφηση του σιδήρου του πιάτο.
Ένα πιάτο ιδανικό για όσους τολμούν να δοκιμάζουν νέες γευστικές εμπειρίες με τα όσπρια. Ιδανικό για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν vegan διατροφή, όπου και συστήνεται να το συνδυάσουν με 1 φέτα ψωμί, λίγο ρύζι ή πλιγούρι ώστε να βελτιώσουν τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του γεύματος.
Zero-waste tip: Περίσσεψαν γίγαντες; Δοκίμασε τις επόμενες ημέρες να τους αξιοποιήσεις ως σαλάτα συνδυάζοντας με πιπεριά φλωρίνης ή/και αγγουράκι πίκλα και πλιγούρι άροσις ή βραστές γαρίδες! Διαφορετικά μπορείς να τους αποθηκεύσεις στην κατάψυξη!
Καλή όρεξη!
1 μερίδα Φασόλια με μουστάρδα κι ελιές* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 654 θερμίδες (Kcal) | 33% |
Λιπαρά | 31 γραμμάρια | 44% |
Υδατάνθρακες | 52 γραμμάρια | 20% |
Πρωτεΐνες | 24 γραμμάρια | 50% |
Φυτικές ίνες | 30 γραμμάρια | 119% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |


Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:


Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές


Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια





Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…


Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές





Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…


Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια





Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …