Μουσκεύετε από την προηγούμενη ημέρα τους γίγαντες. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένετε και τους βράζετε για 45 λεπτά σε νερό χωρίς αλάτι. Οταν βράσουν, τους στραγγίζετε χωρίς να τους ξεπλύνετε. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε στην κατσαρόλα τους βρασμένους γίγαντες, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3-4 κουταλιές νερό. Κόβετε τον καβουρμά σε μικρά κομμάτια. Τον ρίχνετε στην κατσαρόλα με τους γίγαντες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Αδειάζετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25-30 λεπτά.
Γίγαντες φούρνου με καβουρμά
Μουσκεύετε από την προηγούμενη ημέρα τους γίγαντες. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένετε και τους βράζετε για 45 λεπτά...
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120'++
4-6 Μερίδες
Υλικά για 4-6 Μερίδες:
500 γραμμάρια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς
2 ξερά κρεμμύδια
4 καρότα
3 φλιτζάνια τριμμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
200 γραμμάρια καβουρμάς
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Αν θέλετε να δώσετε μία έξτρα γευστική νότα στα όσπρια αξίζει να δοκιμάσετε τη συνταγή για γίγαντες φούρνου με καβουρμά από βουβαλίσιο κρέας.
Οι γίγαντες είναι πρωταθλητές σε φυτικές ίνες, ειδικά σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Γι΄αυτό, αν συνηθίζετε να τρώτε συχνά μεζεδάκια με αλλαντικά, συνδυάζοντας τα με τους γίγαντες θα βοηθήσετε στο να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών του κρέατος. Επιπλέον, οι γίγαντες περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και είναι πλούσιοι σε φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Ο καβουρμάς είναι ένα αλλαντικό που παραδοσιακά παρασκευάζονταν για τη συντήρηση του κρέατος. Το κρέας μαγειρεύονταν με διάφορα μπαχαρικά, στη συνέχεια καβουρδίζονταν και σκεπάζονταν με χοιρινό λίπος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καβουρμάς θεωρείται ένα αλλαντικό με πολλές θερμίδες και λιπαρά, αν και σήμερα δεν ακολουθούνται οι ίδιες μέθοδοι συντήρησης. Μπορείτε μάλιστα να επιλέξετε καβουρμά με κύριο συστατικό το βουβαλίσιο κρέας, το οποίο εξασφαλίζει μια εκδοχή του αλλαντικού με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας. Για την ανάλυση της συνταγής παρακάτω, έχουμε χρησιμοποιήσει την πιο «light» εκδοχή με βουβαλίσιο καβουρμά, που παρέχει περίπου 10 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια.
Καλή όρεξη!
1 μερίδα* γίγαντες φούρνου με καβουρμά παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 645 θερμίδες (Kcal) | 32% |
Λιπαρά | 29 γραμμάρια | 41% |
Υδατάνθρακες | 52 γραμμάρια | 20% |
Πρωτεΐνες | 37 γραμμάρια | 74% |
Φυτικές ίνες | 26 γραμμάρια | 104% |
*Υπολογισμός για 5 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Έγχρωμα φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς Π.Γ.Ε.
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …