facebook

Τρώγοντας comfort με τα όσπρια

  • Edit Share Buttons
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Τι σας έρχεται στο μυαλό μιλώντας για comfort food; Η φράση «comfort food» αναφέρεται σε τρόφιμα που μας κάνουν να «νιώθουμε άνετα» δηλαδή είναι βολικά και γρήγορα. Συνδέονται με ευχάριστες αναμνήσεις και ζεστασιά ενώ… μας «ηρεμούν» αφού μας φέρνουν αναμνήσεις από την παιδική ηλικία και την οικογένειά μας. Συνήθως, χαρακτηρίζουμε ως comfort τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και τα έχουμε συνδέσει με μια «γλυκιά» αίσθηση, αν και μελέτες μας δείχνουν ότι οι αισθήσεις που αναζητούμε να ικανοποιήσουμε με αυτά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ή μικρούς και μεγάλους. Στην πραγματικότητα, τα comfort φαγητά είναι προσωπική υπόθεση που προσδιορίζεται από την κουλτούρα του καθένα και τις ανάγκες της εποχής που ζούμε!

Τα όσπρια στην εποχής μας θα έλεγε κανείς ότι έχουν θέση «comfort» από πολλές και διαφορετικές οπτικές!

 

Comfort λόγω γεύσης

Τα όσπρια εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, χρώματα και είδη- άρα και γεύσεις! Διαχρονικά η φασολάδα, οι ζεστοί γίγαντες φούρνου, ένα μπολ φακές και η ρεβιθάδα κατατάσσονται στα comfort πιάτα της ελληνικής κουζίνας, χάρις στην γήινη σχεδόν γλυκιά γεύση και την κρεμώδη τους υφή. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τουλάχιστον 11 είδη οσπρίων. Ενώ, η χώρα μας είναι ένας τόπος τυχερός που επιτρέπει την καλλιέργεια πολλών διαφορετικών ειδών. Μάλιστα, η γεύση του κάθε οσπρίου μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την περιοχή παραγωγής για αυτό πλέον αυτή αναγράφεται στις συσκευασίες τους.

 

Comfort λόγω απόλαυσης

Μπορούμε να τα απολαύσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τραγανά, μαλακά, σε κρέμα και μπιφτέκια ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους στις πιο «δύσκολες» στιγμές. Μια ζεστή σούπα οσπρίων, ένας πουρές φασολιών πάνω σε μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί ή ένα λαχταριστό μπιφτέκι οσπρίων μπορεί να συντροφέψει στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης και ζεστασιάς. Αντίστοιχα, τραγανά σνακ ρεβιθιού ή φασολιών με πάπρικα, μια σαλάτα al dente οσπρίων ή ένα χούμους ή φάβα με τραγανές πιτούλες μπορούν να συνοδεύσουν μια πιο απαιτητική ημέρα με ένταση! Την ίδια στιγμή, όμως, μπορούν να ικανοποιήσουν και ανθρώπους που ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα διατροφής από την παραδοσιακή διατροφή και τη νηστεία μέχρι τους vegan!

 

Comfort λόγω κόστους και οφέλους

Τα όσπρια βρίσκονται στη ζωή μας εδώ και 11.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν μια από τις πιο βιώσιμες (sustainable) επιλογές τροφής για τον άνθρωπο! Και δεν είναι τυχαίο. Πολλοί τα συνδέουν με το χαμηλό κόστος τους και για αυτό παλαιότερα τα ονόμαζαν «η τροφή των φτωχών». Σήμερα, όμως ξέρουμε ότι τα όσπρια αποτελούν μια βιώσιμη λύση ανεξάρτητα από το εισόδημά μας. Αφού επιλέγοντας όσπρια …

….μπορούμε να θρέψουμε ταυτόχρονα την οικογένειά μας, την οικογένεια του καλλιεργητή, το έδαφος που τα καλλιέργησε, καθώς και το γύρω οικοσύστημα. Την ίδια στιγμή, συμβάλουμε στην εξοικονόμηση νερού, καθώς οι καλλιέργειες των περισσότερων οσπρίων είναι «ξερικές» και δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού.

εξασφαλίζουμε πλούσια θρεπτική αξία! Αφού σε ένα μόλις πιάτο οσπρίων συναντάμε ένα σχεδόν πλήρες γεύμα. Μια μερίδα οσπρίων είναι πλούσια σε υδατάνθρακες – την άμεση πηγή ενέργειας, σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες! Ταυτόχρονα, είναι χαμηλά σε λιπαρά για αυτό και συνδυάζονται τέλεια με το ελαιόλαδο!  Ενώ, τέλος, στα όσπρια συναντάμε και πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο κοκ.

 

Comfort για ευκολία και μείωση της σπατάλης!

Τα όσπρια θεωρούνται από κάποιους «δύσκολα» τρόφιμα, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την παρασκευή τους. Για αυτό συνηθίζουμε να παρασκευάζουμε μεγαλύτερη ποσότητα που «μένει». Η λύση είναι απλή και μας τη δίνουν τα ίδια τα όσπρια!

  1. Σωστό μούλιασμα: Ο χρόνος μουλιάσματος είναι διαφορετικός για κάθε όσπριο και αναφέρεται στη συσκευασία του. Π.χ. όσπρια όπως τα ρεβίθια απαιτούν 16-24 ώρες, ενώ οι γίγαντες 14-18.
  2. Λύσεις αποθήκευσης: Τα όσπρια με τον καιρό σκληραίνουν. Αποθήκευσέ τα σωστά και κατανάλωσε πρώτα τα πιο παλιά. Εάν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους, μπορείς να τα μουλιάσεις, να τα βράσεις, να τα στεγνώσεις και να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Έτσι έχεις έτοιμα φρέσκα όσπρια για μαγείρεμα κάθε στιγμή!
  3. Αξιοποίησε την κατάψυξη: Η κατάψυξη αποτελεί λύση και για τα μαγειρεμένα όσπρια. Έτσι μπορείς να έχεις εύκολα και γρήγορα φαγητό την επόμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα μπορείς να τα στραγγίξεις και να έχεις έτοιμα σακουλάκια για σαλάτες, χούμους και πουρέ οσπρίων.
  4. Βάλε φαντασία: Αναζήτησε συνταγές για γρήγορα και εύκολα γεύματα όπως σνακ, γεύματα γραφείου ή βραδινά «επαναχρησιμοποιώντας» τα όσπρια καταφέρνοντας έτσι να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων!
Scroll to Top