facebook

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων

  • Edit Share Buttons
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γιορτάζονται σε όλον το κόσμο τα όσπρια! Μια γιορτή που καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών μόλις το 2018-19. Και αναρωτιέται κανείς, γιατί να δοθεί τέτοια «τιμή» και «αξία» στα όσπρια; Η απάντηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη…

Τα όσπρια είναι ικανά να φροντίζουν εμάς και όλο το οικοσύστημά μας, από το χωράφι μέχρι το πιρούνι. Και είναι τόσο ικανά που αξίζει να γίνουν παράδειγμα… σε όλον τον κόσμο!

Σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, πώλησης και κατανάλωσής τους χρησιμοποιούν τους λιγότερους πόρους και προσφέρουν ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά οφέλη σε εμάς και το περιβάλλον. Ας δούμε αναλυτικά 4+1 λόγους που αξίζει να τα γιορτάζουμε!

  1. Γιατί στο χωράφι…

….τα όσπρια βελτιώνουν την βιοποικιλότητα του εδάφους, δηλαδή τα κάνουν πιο πλούσια! Πώς;

  • Τα όσπρια στις ρίζες τους φιλοξενούν μικροοργανισμούς που παράγουν άζωτο και εμπλουτίζουν το έδαφος με αυτό. Έτσι, αποφεύγεται η χρήση λιπασμάτων αζώτου. Κάποιες ποικιλίες μάλιστα μπορεί να εμπλουτίζουν και με φώσφορο!
  • Την ίδια στιγμή, τα όσπρια συγκατοικούν και θρέφουν διάφορους οργανισμούς από σκουληκάκια μέχρι πουλιά που συμμετέχουν με πολλούς τρόπους στον εμπλουτισμό των εδαφών!
  1. Γιατί στην παραγωγή…

… αξιοποιούν το νερό όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται!

  • Ήξερες ότι τα όσπρια αποτελούν την πρωτεΐνη με την μικρότερη κατανάλωση νερού αφού 1 κιλό φακές καταναλώνει 250 λίτρα νερού για την παραγωγής της ενώ 1 κιλό πουλερικά, πρόβατα ή μοσχάρι αντιστοιχούν σε 4.325 λίτρα, 5.520 και 13.000 λίτρα αντιστοίχως.
  • Παράλληλα, έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται τα ίδια, γενετικά, στο περιβάλλον που μεγαλώνουν και να αντέχουν σε ξερικά εδάφη!
  1. Γιατί στον γεωργό και όσους εμπλέκονται στην παραγωγή και διάθεση οσπρίων…

… προσφέρουν οφέλη σε κάθε στάδιό τους!

  • Στην επιλογή καλλιέργειας: Τα όσπρια μπορούν να καλλιεργηθούν σε εδάφη που απαιτούν αγρανάπαυση για να τα εμπλουτίσουν ή και σε άλλα σχήματα, δίνοντας παραγωγή κάθε χρόνο.
  • Μείωση του Food waste από το χωράφι; Κι όμως!: Μετά τη συγκομιδή των οσπρίων, τα μέρη του φυτού μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή λιπασμάτων ή κτηνοτροφικών τροφών. Είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και άζωτο που εμπλουτίζουν φυσικά τις τροφές και άλλων οργανισμών!
  • Τροφή και για τον ίδιο τον παραγωγό! Η καλλιέργεια οσπρίων προσφέρει ένα θρεπτικό τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη στον ίδιο και την τοπική κοινωνία!
  1. Γιατί σε εμάς τους καταναλωτές

… μας προσφέρουν πλούσια θρεπτική αξία…

  • Τα όσπρια αποτελούν τη Νο1 φυτική πρωτεΐνη αφού έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ανάμεσα σε όλα τα φυτικά τρόφιμα.
  • Έχουν σίδηρο, ψευδάργυρο και πολύτιμα φυτοσυστατικά
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Έχουν καλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Και έχουν 0 χοληστερόλη και ελάχιστα λιπαρά!

…σε βολική «συσκευασία» και οικονομική τιμή! 

  • Αποθηκεύονται σε … βάζο και έχουν μακρά ημερομηνία λήξης! Δεν απαιτούν ενέργεια (θερμότητα ή ψυγείο) για τη συντήρησή τους και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Δεν περισσεύουν για να τα «πετάξουμε» …αλλά μεταποιούνται. Η σούπα που περίσσεψε γίνεται πουρές φασολιών, μπιφτέκια, φαλάφελ ή ακόμη και γλυκό!

+1. Και στις κοινωνίες…

… τα όσπρια μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή και εργασία σε αναπτυσσόμενες κοινωνίες!

  • Αφού είναι μια καλλιέργεια που επιβιώνει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
  • Προσφέρει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης σε κοινωνίες με επισιτιστική ανασφάλεια και …
  • Δημιουργεί νέες προοπτικές στον αγρο- και κτηνοτροφικό τομέα της περιοχές εμπλουτίζοντας τα εδάφη και δίνοντας τροφή σε ζώα!

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας φέτος είναι: «Όσπρια για ένα βιώσιμο μέλλον», θέλοντας να αναδείξει πώς ακόμη και κάποιες βιομηχανίες παραγωγής οσπρίων έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν όλα τα οφέλη των οσπρίων προς όφελος όχι μόνο της παραγωγής και του κέρδους αλλά και του βιώσιμου περιβάλλοντος! Για αυτό και τα όσπρια αξίζει να γιορτάζονται και να ενεργοποιούν όλο και περισσότερους από εμάς! Ώστε να συνεργαζόμαστε για ένα βιώσιμο μέλλον!

ΠΗΓΗ:

Food and Agriculture Organization of the United Nations. World Pulses Day | 10 February. (www.fao.org/world-pulses-day)

World Pulse Day (worldpulsesday.org)

 

Scroll to Top