- Βράζουμε τα μουλιασμένα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο για 2-3’. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά (πάπρικα, κόλιανδρο, μπαχάρι) και βράζουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.
- Ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά.
- Τρίβουμε κάθε φέτα ψωμί με τα μισά σκόρδα να αρωματιστούν. Βάζουμε σε κάθε φέτα ψωμί από 2-3 κσ φασόλια, έξτρα πιπέρι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.
Σκορδάτα crostini με κοκκινιστά φασόλια
ΕΙΔΟΣ: ΦΑΣΟΛΙΑ
50'
3-4 Μερίδες
Υλικά για 3-4 Μερίδες :
-250 γρ φασόλια άροσις μεγαλόσπερμα πλακέ Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.
-200 γρ χυμό ντομάτας
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη+1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
-1 κγ πάπρικα γλυκιά
-1/2 κγ κόλιανδρο τριμμένο (όχι φρέσκο)
-1/4 κγ μπαχάρι τριμμένο
-2 κσ ελαιόλαδο
-6-8 φέτες ψωμί
-ψιλοκομμένο μαϊντανό
-αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Τα σκορδάτα crostini με κοκκινιστά φασόλια είναι ένα έξυπνο, θρεπτικό και χορταστικό ελαφρύ γεύμα για εσάς και τους αγαπημένους σας. Κατάλληλο και για όσους ακολουθούν μια φυτοφαγική ή/και vegan διατροφή! Δοκιμάστε το σα μεζέ στο μπαλκόνι με φίλους, ως βραδινό γεύμα για την οικογένεια ή ακόμη και ως γρήγορο ελαφρύ μεσημεριανό!
Μια μερίδα με δύο φέτες ψωμί αποτελεί πηγή φυτικών πρωτεϊνών αφού μπορεί να μας εξασφαλίσει το 40% της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών. Μάλιστα, η φυτική πρωτεΐνη των φασολιών αναβαθμίζεται συνδυάζοντάς τη με την πρωτεΐνη των δημητριακών του ψωμιού. Παράλληλα, το γεύμα αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, εξασφαλίζοντας το 60% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Ενώ, ο χυμός τομάτας εκτός από νοστιμιά, χαρίζει και ένα σύμμαχο στην απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων του πιάτου.
Zero-waste tip: Μια έξυπνη ιδέα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φασολάδα, τους γίγαντες ή τα φασόλια που σας περίσσεψαν. Σουρώνετε τα φασόλια που απέμειναν από το μεσημέρι τα μοιράζετε σε μερίδες και τα καταψύχετε. Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γρήγορο, εναλλακτικό και υγιεινό μικρό γεύμα χωρίς την έγνοια του μουλιάσματος και εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα όποια άλλη ημέρα το επιθυμείτε!
Καλή όρεξη!
1 μερίδα Σκορδάτα crostini με κοκκινιστά φασόλια* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 458 θερμίδες (Kcal) | 23% |
Λιπαρά | 10 γραμμάρια | 14% |
Υδατάνθρακες | 73 γραμμάρια | 28% |
Πρωτεΐνες | 20 γραμμάρια | 40% |
Φυτικές ίνες | 15 γραμμάρια | 60% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …