Σουτζουκάκια με ρεβίθια και πλιγούρι

Μουσκεύετε το πλιγούρι σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό για 30’ και το στραγγίζετε. Βάζετε στο...
ΕΙΔΟΣ: Ρεβίθια
120'
6 Μερίδες
Μέτρια

Υλικά για 6 Μερίδες:

Για τα σουτζουκάκια:
4 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
1/2 φλιτζάνι πλιγούρι Πίνδου
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
3 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα
5 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε το πλιγούρι σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό για 30’ και το στραγγίζετε. Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα ρεβίθια και το πλιγούρι και τα πολτοποιείτε. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό. Τα ρίχνετε στο μείγμα με τα αλεσμένα ρεβίθια και το πλιγούρι και προσθέτετε το κύμινο, το μπέικιν και λίγο αλάτι. Ζυμώνετε το μείγμα και αν είναι υγρό, ρίχνετε 2 -3 κουταλιές αλεύρι. Αφήνετε το μείγμα για 30’ στο ψυγείο και μετά πλάθετε τα σουτζουκάκια. Τηγανίζετε τα σουτζουκάκια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το κύμινο και λίγο αλάτι. Στραγγίζετε και ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες και τις ρίχνετε στη σάλτσα. Βράζετε για 20‘. Όταν βράσει, ρίχνετε τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε στη σάλτσα μέχρι να τα σερβίρετε. Συνοδεύετε με βρασμένο ρύζι.

Διατροφική Αξία

Με τη συνταγή αυτή, τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια γίνονται vegan! Αντικαθιστώντας το κρέας με τα ρεβίθια και το πλιγούρι, τα εναλλακτικά σουτζουκάκια γίνονται κατάλληλα για όσους νηστεύουν ή επιθυμούν να μειώσουν το κρέας στη διατροφή τους.

Συνδυάζοντας τα ρεβίθια με το πλιγούρι, τα εναλλακτικά σουτζουκάκια αποτελούν μία καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Παράλληλα, βέβαια, μας παρέχουν πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά, όπως: φυτικές ίνες (μία μερίδα καλύπτει πάνω από το 40% των ημερήσιων αναγκών μας), και σημαντική ποσότητα διαφόρων βιταμινών, όπως βιταμινών του συμπλέγματος Β από τα όσπρια και το πλιγούρι, βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο, βιταμίνη C και λυκοπένιο από την ντομάτα και σίδηρο από τα ρεβίθια (ο συνδυασμός των οποίων βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου), κάλιο και φώσφορο.

Κατά την προετοιμασία της συνταγής, προτείνουμε να ετοιμάσετε επιπλέον ποσότητα από το πλιγούρι ώστε να φτιάξετε μία σαλάτα ταμπουλέ με διάφορα μυρωδικά και λαχανικά (μαϊντανό, δυόσμο, κρεμμυδάκι, ντοματίνια, αγγούρι, κτλ) για να συνοδέψετε τα σουτζουκάκια και να εμπλουτίσετε το γεύμα σας σε αντιοξειδωτικά συστατικά!

Καλή όρεξη!

 1 μερίδα* Σουτζουκάκια με ρεβίθια και πλιγούρι παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 510 θερμίδες (Kcal)   26%
 Λιπαρά  26 γραμμάρια  37%
 Υδατάνθρακες  56 γραμμάρια  22%
 Πρωτεΐνες  14 γραμμάρια  28%
 Φυτικές ίνες  11 γραμμάρια  44%
*Υπολογισμός για 6 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικά Ρεβύθια μικρόσπερμα Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Ρεβύθια μικρόσπερμα – Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:
Ρεβύθια μικρόσπερμα Κοζάνης

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Ρεβύθια μικρόσπερμα – Κοζάνης

Νομός Κοζάνης
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Ρεβύθια μικρόσπερμα – Λάρισας

Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top