facebook
IMAGE
IMAGE

Πολυσπόρια με ρόκα και λιαστές ντομάτες

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια. Καθαρίζετε και τρίβετε τα καρότα. Στραγγίζετε τις λιαστές ντομάτες από το...
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
img 45’
img 4 Μερίδες
img Εύκολη

Υλικά για 4 Μερίδες:

1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
1 φλιτζάνι βρασμένες φακές Καστοριάς
1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια Πρεσπών Πλακέ
1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια μπαρμπούνια Καστοριάς
1 ματσάκι τρυφερή ρόκα
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
6 λιαστές ντομάτες σε λάδι
12 ελιές καλαμών
2 καρότα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια. Καθαρίζετε και τρίβετε τα καρότα. Στραγγίζετε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι και τις κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Ξεπλένετε τη ρόκα, τη στραγγίζετε και την ψιλοκόβετε. Βάζετε σε ένα μπολ τα βρασμένα όσπρια, τις λιαστές ντομάτες, τα φρέσκα ρεμμυδάκια, τη ρόκα, το καρότο, τις ελιές, το μαϊντανό, τη ρίγανη και λίγο αλάτι. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Διατροφική Αξία

Συνδυάζοντας τέσσερα διαφορετικά είδη οσπρίων με λαχανικά στην ίδια συνταγή εξασφαλίζουμε ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας! Ένα πιάτο χορταστικό και παράλληλα χαμηλό σε θερμίδες, κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans, αλλά και για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με νόστιμες συνταγές ή και για όσους  ακολουθούν μια διατροφή ελέγχου βάρος.

Τι συνδυάζει η συνταγή με πολυσπόρια, ρόκα και λιαστές ντομάτες; Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καλύπτοντας πάνω από το 60% των ημερήσιων αναγκών μας, και μια ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών συστατικών, τόσο από τα όσπρια όσο και από τα λαχανικά της συνταγής. Ένα σημαντικό διατροφικό χαρακτηριστικό αυτού του πιάτου είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, η απορρόφηση του οποίου ενισχύεται από τον συνδυασμό βιταμίνης C από τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, καροτενοειδών από τα καρότα και βιταμίνης Ε από τις ελιές και το ελαιόλαδο. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε και τα υπόλοιπα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά των οσπρίων: σύνθετοι υδατάνθρακες (που τους χρειαζόμαστε για άμεση ενέργεια), φυτικές πρωτεΐνες (που ενισχύονται σε απαραίτητα αμινοξέα από το συνδυασμό των οσπρίων) και χαμηλά λιπαρά!

Συνεπώς, επιλέγουμε και συνδυάζουμε διαφορετικά είδη οσπρίων στο ίδιο πιάτο για ακόμα μεγαλύτερη διατροφική αξία, ποικιλία και απόλαυση.

Καλή όρεξη!

 1 μερίδα* πολυσπόρια με ρόκα και λιαστές παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 454 θερμίδες (Kcal)   23%
 Λιπαρά  19 γραμμάρια  27%
 Υδατάνθρακες  53 γραμμάρια  20%
 Πρωτεΐνες  19 γραμμάρια  38%
 Φυτικές ίνες  15 γραμμάρια  60%
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικές Φακές ψιλές Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικά Ρεβύθια μικρόσπερμα Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Ρεβίθια μικρόσπερμα – Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

IMAGE

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
img 120’
img 6 Μερίδες
img Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
IMAGE

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
img 90’++
img 4 Μερίδες
img Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
IMAGE

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
img 90'++
img 6 Μερίδες
img Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top