Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Αλατίζετε και πολτοποιείτε το μείγμα. Για τη συνοδευτική σαλάτα: Ψιλοκόβετε την ντομάτα και το αγγουράκι, τα ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τα σερβίρετε με το χούμους φασολιών πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με αυτή την συνταγή μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα βρασμένα φασόλια που περίσσεψαν.
Χούμους φασολιών
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και ...
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Υλικά για 6 Μερίδες:
3 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Καστοριάς
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο ξερό δεντρολίβανο
1/4 κουταλιάς του γλυκού τριμμένο καρδάμωμο (κακουλέ)
4 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ντομάτα
1 αγγουράκι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Αν αγαπάτε τη φάβα και το χούμους ρεβιθιών, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή: χούμους φασολιών! Εξίσου νόστιμο, θρεπτικό και ιδανικό για να συνοδεύσει μεζεδάκια, ένα μεσημεριανό ή ελαφρύ βραδινό γεύμα ή για να νοστιμεύσει ένα σάντουιτς!
Το χούμους φασολιών ταιριάζει εξαιρετικά με μεζεδάκια θαλασσινών σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι, με φαγητά με βάση το κοτόπουλο ή το κρέας, αλλά και ως συνοδευτικό σε μία σαλάτα για ένα ελαφρύ βραδινό φαγητό. Τι προσφέρει στο γεύμα; Θα προσθέσει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά!
Αν πάλι ψάχνετε νέες ιδέες για σάντουιτς στη δουλειά ή το σχολείο, δοκιμάστε το χούμους φασολιών μέσα σε σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο και προσθέστε υλικά που έχετε διαθέσιμα στο ψυγείο, ανάλογα φυσικά και με την όρεξή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάστε το σάντουιτς με τόνο ή καπνιστό σολομό, ή με τυρί φέτα και αβοκάντο, ή με ελιές, ντομάτα και ψητές πιπεριές. Ανάλογα με τους συνδυασμούς υλικών που θα επιλέξετε δημιουργείτε και τους αντίστοιχους διατροφικούς συνδυασμούς ενισχύοντας τα διατροφικά χαρακτηριστικά των φασολιών: φυτικές πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αν λοιπόν σας έχουν περισσέψει βρασμένα φασόλια, τώρα ξέρετε πώς μπορείτε εύκολα να τα αξιοποιήσετε. Τα πολτοποιείτε με διάφορα μυρωδικά, μπαχαρικά ελαιόλαδο και λεμόνι και έχετε έτοιμο ένα νόστιμο εναλλακτικό χούμους σε λίγα λεπτά!
Καλή όρεξη!
1 μερίδα* χούμους φασολιών παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 258 θερμίδες (Kcal) | 13% |
Λιπαρά | 14 γραμμάρια | 20% |
Υδατάνθρακες | 25 γραμμάρια | 10% |
Πρωτεΐνες | 9 γραμμάρια | 18% |
Φυτικές ίνες | 6 γραμμάρια | 24% |
*Υπολογισμός για 6 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια μέτρια Καστοριάς
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Φασόλια μεγαλόσπερμα Πλακέ Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Φασόλια μέτρια – Λάρισας
Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Φασόλια μεγαλόσπερμα Πλακέ Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.
Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …