facebook
IMAGE
IMAGE

Σούπα φάβας βελουτέ με λαχανικά (βίντεο)

ΕΙΔΟΣ: Φάβα
img 60'
img 4 Μερίδες
img Εύκολο

Υλικά για 4 Μερίδες :

250 γρ φάβα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 στικ σέλερι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
900 γρ νερό
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για περίπου 5’ και προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα περίπου 5’.
  2. Ρίχνουμε και τη φάβα και σοτάρουμε για 1’.
  3. Ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  4. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 40-45’ ή μέχρι να χυλώσει η σούπα.
  5. Λιώνουμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ή μούλτι μέχρι να γίνει βελουτέ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό για να έχουμε τη σύσταση μιας πηχτής σούπας αλλά όχι του πουρέ.
  6. Σερβίρουμε αμέσως με κρουτόν, σχοινόπρασο, πιπέρι και ελαιόλαδο.

 

Διατροφική Αξία

Ένα θρεπτικό «comfort» γεύμα από φάβα! Ιδανικό πιάτο για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό, ενώ μπορεί να σταθεί επάξια ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα ή σε ένα ιδιαίτερο τραπέζι.

Μια μερίδα σούπας βελουτέ καλύπτει σχεδόν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια και λιπαρά! Παράλληλα, η φάβα χαρίζει στο πιάτο εκτός από την ιδιαίτερη μεστή γεύση της, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη. Για το λόγο αυτό, το πιάτο είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή ή νηστεία. Αρκεί, μάλιστα, να συνδυάσουμε τη φάβα (όσπριο) με κάποιο παξιμαδάκι σίκαλης ή σιταριού ολικής άλεσης, ψωμί ή κρουτον (δημητριακά), ώστε να «αναβαθμίσουμε» τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης στο πιάτο μας. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να συνοδεύσουμε με ζωική πρωτεΐνη όπως θαλασσινά ή ψάρι! Τέλος, το πιάτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του εντέρου! Στην περίπτωση που οι φυτικές ίνες των οσπρίων σας ενοχλούν έντονα μπορείτε να μουλιάσετε για 1-2 ώρες τη φάβα προτού ξεκινήσετε τη συνταγή.

Zero-waste tip: Εάν θέλετε να δώσετε περισσότερο «όγκο» στη σούπα και να την κάνετε «extra» χορταστική δοκιμάστε να προσθέσετε λαχανικά που περισσεύουν στο ψυγείο. Παράλληλα, εάν σας περισσέψει σούπα, δέστε τη και χρησιμοποιήστε τη σαν γέμιση σε κάποιο σάντουιτς με ψητά λαχανικά ή βάλτε στη κατάψυξη για να την αξιοποιήσετε μια άλλη ημέρα ως γρήγορο βραδινό γεύμα.

Καλή όρεξη!

1 μερίδα Σούπα φάβας βελουτέ με λαχανικά* παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 380 θερμίδες (Kcal)   19%
 Λιπαρά  16 γραμμάρια  22%
 Υδατάνθρακες  40 γραμμάρια  16%
 Πρωτεΐνες  20 γραμμάρια  40%
 Φυτικές ίνες  13 γραμμάρια  53%
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογική Φάβα από λαθούρι Φθιώτιδας

Νομός Φθιώτιδας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Φάβα από λαθούρι Λάρισας

Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

IMAGE

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
img 120’
img 6 Μερίδες
img Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
IMAGE

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
img 90’++
img 4 Μερίδες
img Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
IMAGE

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
img 90'++
img 6 Μερίδες
img Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top