- Ξεπλένουμε καλά τη φάβα κάτω από τρεχούμενο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι
- Βάζουμε να βράσει το νερό και ρίχνουμε μέσα τη φάβα, το καρότο, το κρεμμύδι, πιπέρι και αλάτι.
- Βράζουμε -ξαφρίζοντας στην αρχή- σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να έχει εξατμιστεί το νερό.
- Λιώνουμε εντελώς στο μούλτι ή με ραβδομπλέντερ τη φάβα μαζί με τα βρασμένα λαχανικά.
- Ψήνουμε τα λαχανικά μας με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
- Φτιάχνουμε τις τορτίγιες μας βάζοντας μπόλικη φάβα, διάφορα ψητά λαχανικά, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Φάβα σε τορτίγια με ψητά λαχανικά
ΕΙΔΟΣ: Φάβα
45' - 60'
4 Μερίδες
Υλικά για 4 Μερίδες :
200 γρ βιολογική φάβα Φθιώτιδας άροσις
700 γρ νερό
1 καρότο σε χοντρά κομμάτια
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 4
(3-)4 τορτίγιες
λαχανικά που μας αρέσουν: 3 πιπεριές πολύχρωμες, 1 ντομάτα, 1 κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
λεμόνια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Χορταστική, εναλλακτική, εύκολη και θρεπτική η νέα μας συνταγή για φάβα σε τορτίγια με ψητά λαχανικά, ιδανική και για γεύμα στο γραφείο ή το σχολείο!
Η τορτίγια με φάβα και ψητά λαχανικά περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, και είναι καλή πηγή πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, ανάλογα με τα λαχανικά που θα προσθέσουμε στην τορτίγια με τη φάβα μας, μία μερίδα μπορεί να καλύψει πάνω από το 50-60% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες. Αντίστοιχα, ανάλογα με το συνδυασμό των υλικών που θα επιλέξουμε, εμπλουτίζουμε το πιάτο με διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (από τα όσπρια και την τορτίγια), βιταμίνη C (από τις χρωματιστές πιπεριές), καροτενοειδή και λυκοπένιο (από το καρότο και την τομάτα), κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, σελήνιο και άλλα ιχνοστοιχεία (από το συνδυασμό των οσπρίων με τα διάφορα λαχανικά).
Zero-waste tip: Προσθέστε στην τορτίγια με φάβα τα λαχανικά που σας έχουν περισσέψει από τη σαλάτα (π.χ. χωριάτικη) ή το φαγητό της προηγούμενης ημέρας (π.χ. μπριάμ), και φτιάξτε τη δική σας zero-waste εκδοχή!
Καλή όρεξη!
1 μεγάλη τορτίγια με φάβα και ψητά λαχανικά* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 610 θερμίδες (Kcal) | 30% |
Λιπαρά | 21 γραμμάρια | 30% |
Υδατάνθρακες | 82 γραμμάρια | 32% |
Πρωτεΐνες | 24 γραμμάρια | 48% |
Φυτικές ίνες | 16 γραμμάρια | 64% |
Υπολογισμός για 4 μερίδες (με μεγάλες τορτίγιες) ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …