Μια σαλάτα που ισοδυναμεί με ένα ολοκληρωμένο και υγιεινό κυρίως πιάτο! Ολοκληρωμένο, γιατί περιέχει ταυτόχρονα όλα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, όπως σύνθετους υδατάνθρακες (που τους χρειαζόμαστε για άμεση ενέργεια), πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από το συνδυασμό οσπρίων με γαρίδες (δηλαδή πρωτεΐνες που συνδυάζουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που έχει ανάγκη το σώμα μας) και καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο.
Και παράλληλα υγιεινό, γιατί συνδυάζοντας τα όσπρια με λαχανικά έχουμε στο ίδιο πιάτο δύο από τις πιο θρεπτικές ομάδες τροφίμων! Εξασφαλίζουμε έτσι πολλαπλά διατροφικά οφέλη. Αναλύοντας τη συνταγή, ανακαλύπτουμε ότι μας παρέχει ένα σημαντικό μέρος των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνες του συμπλέγματος B όπως το φυλλικό οξύ από τα όσπρια, βιταμίνες Α και C από τις πιπεριές και τα καρότα, και βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο. Την ίδια στιγμή έχουμε ένα συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών από τα πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, τα όσπρια και το ελαιόλαδο. Ακόμα, στη συνταγή θα συναντήσουμε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο. Και εξίσου σημαντικό, μας παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Μάλιστα, μία μερίδα από τη συγκεκριμένη σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες καλύπτει το 1/3 της ημερήσιας σύστασης πρόσληψης φυτικών ινών, που σχετίζονται με την καλή υγεία του εντέρου.
Και τέλος, όλα αυτά περικλείονται σε ένα πιάτο με λίγες θερμίδες που μπορούμε να φάμε για ελαφρύ μεσημεριανό στη δουλειά ή ως βραδινό, συνδυάζοντάς το για παράδειγμα με πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης.
Μια σαλάτα οσπρίων που δεν έχει «εποχή»! Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα, και άνοιξη κατά τη νηστεία της σαρακοστής.
Καλή όρεξη!