facebook
IMAGE
IMAGE

Ρεβιθοκροκέτες

Μουσκεύετε τα ρεβίθια από την προηγούμενη ημέρα. Τα βράζετε σε νερό χωρίς αλάτι για 30 λεπτά και τα στραγγίζετε.
ΕΙΔΟΣ: Ρεβίθια
img 120'++
img 6-8 Μερίδες
img Μέτρια

Υλικά για 6-8 Μερίδες:

250 γραμμάρια ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
2 μεγάλες πατάτες (300 γραμμάρια συνολικά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές του γλυκού ξερή μαντζουράνα
1 αβγό
3 - 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα ανάμεικτα μαϊντανό και άνηθο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
αλάτι
λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα ρεβίθια από την προηγούμενη ημέρα. Τα βράζετε σε νερό χωρίς αλάτι για 30 λεπτά και τα στραγγίζετε. Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ. Περνάτε από το πολυμίξερ τα ρεβίθια ή και αυτά από το μύλο του πουρέ. Καθαρίζετε και τρίβετε το κρεμμύδι. Σε
ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα ρεβίθια, τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη μαντζουράνα, το αβγό, το μαϊντανό, τον άνηθο και το αλεύρι. Αλατίζετε και ζυμώνετε το μείγμα. Το βάζετε σκεπασμένο με μεβράνη τροφίμων στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθετε τις ρεβιθοκροκέτες και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα.

Διατροφική Αξία

Μια συνταγή με φαντασία που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι! Εξαιρετική ιδέα για να δώσετε ποικιλία την περίοδο της νηστείας, αλλά και ιδανική επιλογή για να μην λείπουν τα όσπρια από το τραπέζι σας χειμώνα - καλοκαίρι.
Τα ρεβίθια, όπως και όλη η κατηγορία των οσπρίων, είναι τρόφιμα που περιέχουν, μεταξύ πολλών άλλων, δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά: φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Συνδυάζοντας μάλιστα στη συνταγή για τις βεβιθοκροκέτες τα όσπρια με το αλεύρι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) το γεύμα σας αναβαθμίζεται, μιας και πλέον η πρωτεΐνη είναι υψηλής βιολογικής αξίας (είναι δηλαδή «πλήρης» πρωτεΐνη εφόσον συνδυάζει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως συμβαίνει με την πρωτεΐνη από τρόφιμα ζωικής προέλευσης). Προσθέτοντας στο τραπέζι σας και μια πράσινη ή βραστή σαλάτα, θα έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα!
Επιλέξτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για πιο υγιεινό τηγάνισμα και αφήστε για λίγα λεπτά τις φρεσκοτηγανισμένες ρεβιθοκροτέκες σε χαρτί κουζίνας για να «κρατήσει» λίγο από το λάδι. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να ψήσετε στο φούρνο τις ρεβιθοκροκέτες ώστε να απολαύσετε τη συνταγή με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά!
Καλή όρεξη!

 1 μερίδα* Ρεβιθοκροκέτες παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 404 θερμίδες (Kcal)   20%
 Λιπαρά  19 γραμμάρια  27%
 Υδατάνθρακες  46 γραμμάρια  18%
 Πρωτεΐνες  11 γραμμάρια  34%
 Φυτικές ίνες  7 γραμμάρια  28%
*Υπολογισμός για 6 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικά Ρεβύθια μικρόσπερμα Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Ρεβίθια μικρόσπερμα – Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Ρεβίθια μεγαλόσπερμα – Λάρισας

Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια
img 120'
img 4 Μερίδες
img Μέτρια

Παστίτσιο με “κιμά” Φακής, από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Φακές
img 125'
img 12 Μερίδες
img Μέτρια

Ζυμαροπιτάκια με Γίγαντες_από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Ζυμαροπιτάκια με γίγαντες
img 78'
img 24 πιτάκια
img Μέτρια