- Ρίχνουμε τα μουλιασμένα (8 ώρες) ρεβύθια στο μούλτι και τα αλέθουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα. Τα βάζουμε σε ένα μπωλ.
- Ρίχνουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθουμε κι αυτά μέχρι να γίνουν πάστα και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα ρεβύθια.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά -τις σταφίδες και το baking
- Σε χωριστό μπωλ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, με το ξύσμα και την άχνη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τα ρίχνουμε στον μπωλ με τα ρεβύθια και τους ξηρούς καρπούς.
- Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψάκι 34χ26 εκ (ή στρωμένο με λαδόκολλα) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45-50’. Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί.
- Όταν κρυώσει φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του σιροπιού κι αφήνουμε να βράσει για 5’ (από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
- Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό κι αφήνουμε να “τραβήξει” το σιρόπι για μίνιμουμ 5-6 ώρες ή και όλο το βράδυ.


Ρεβιθάτο (παραδοσιακό γλυκό Θεσσαλίας)
ΕΙΔΟΣ: Ρεβύθια
80'
8 Μερίδες
Εύκολο
Υλικά για 8 Μερίδες :
-300 γρ ρεβύθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
-100 γρ σταφίδες
-150 γρ καρύδια και ανάλατα αμύγδαλα ανάμεικτα, μισά μισά ή σε ό,τι αναλογία θέλετε
-125 γρ χυμό πορτοκαλιού ή ελαιόλαδο
-ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-2 κγ baking powder
-65 γρ άχνη ζάχαρη
Για το σιρόπι:
-200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
-200 γρ νερό
-φλούδα από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Ένα ξεχωριστό και χορταστικό γλυκό βγαλμένο από την παράδοση που έρχεται να μας συστήσει τα όσπρια σε μια νέα εκδοχή ... αυτή του γλυκού!
Μία μερίδα ρεβιθάτο παρέχει μόλις 11 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα μιας και η μόνη λιπαρή ύλη είναι οι ξηροί καρποί. Έτσι μια μερίδια εξασφαλίζει 16% των ημερήσιων αναγκών μας σε λιπαρά, από τα καλά λιπαρά των ξηρών καρπών.
Παράλληλα, το πιάτο καλύπτει σχεδόν το 30% των αναγκών μας σε υδατάνθρακες που προέρχονται όχι μόνο από τη ζάχαρη και το χυμό (απλοί) αλλά και από τους σύνθετους υδατάνθρακες των ρεβιθιών και της σταφίδας. Και την ίδια στιγμή, τα υλικά αυτά μαζί με τους ξηρούς καρπούς εμπλουτίζουν το πιάτο μας με φυτικές ίνες καταφέρνοντας να καλύψουν πάνω από το 30% των αναγκών μας σε αυτές.
Τέλος, στο μοναδικό αυτό γλυκό συναντάμε και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης από τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Μάλιστα, ο συνδυασμός αυτών αναβαθμίζει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του πιάτου κι έτσι μια μερίδα μπορεί να καλύψει σχεδόν το ¼ των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη.
Ιδανικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακούς και σύγχρονους, για όσους ακολουθούν χορτοφαγική (vegan) διατροφή μα και για όσους νηστεύουν!
Zero-waste tip: Θέλεις να εντάξεις τη γεύση των ρεβιθιών στα μικρότερα μέλη της οικογένειας; Τι θα έλεγες την ημέρα που θα φτιάξεις ρεβίθια ως κυρίως να κρατήσεις μερικά για να παρασκευάσεις 2 ημέρες μετά αυτό το μοναδικό γλυκό. Έτσι θα τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία μέσα στην ίδια εβδομάδα και δε θα αφήσεις κανένα κόκκο να πάει χαμένος!
Καλή όρεξη!
1 μερίδα Ρεβιθάτο* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 419 θερμίδες (Kcal) | 21% |
Λιπαρά | 11 γραμμάρια | 16% |
Υδατάνθρακες | 73 γραμμάρια | 28% |
Πρωτεΐνες | 12 γραμμάρια | 23% |
Φυτικές ίνες | 8 γραμμάρια | 31% |
*Υπολογισμός για 8 μερίδες ανά συνταγή όπου χρησιμοποιείται χυμός πορτοκάλι αντί για ελαιόλαδο και 150γρ αμύγδαλα. **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Ρεβύθια μικρόσπερμα Γρεβενών
Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Ρεβύθια μικρόσπερμα – Γρεβενών
Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Ρεβύθια μικρόσπερμα – Κοζάνης
Νομός Κοζάνης
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Ρεβύθια μικρόσπερμα – Λάρισας
Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …