Μουσκεύετε από την προηγούμενη ημέρα τα ρεβίθια. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμύδια και τα καρότα. Καθαρίζετε τις ίνες από το σέλερι και το ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο. Προσθέτετε το κρέας και το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε για λίγο και συμπληρώνετε στην κατσαρόλα 1 λίτρο νερό. Ρίχνετε τα ρεβίθια και μεταφέρετε το φαγητό σε μία γάστρα. Σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC. Αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί για 1 ½ ώρα. Ξεσκεπάζετε, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι.


Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ρεβίθια
Μουσκεύετε από την προηγούμενη ημέρα τα ρεβίθια. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμύδια και τα καρότα.
ΕΙΔΟΣ: Ρεβίθια
120'++
4 -6 Μερίδες
Μέτρια
Υλικά για 4 -6 Μερίδες:
800 γραμμάρια μοσχαρίσια στηθοπλευρά με κόκαλο κομμένη σε μικρά κομμάτια
250 γραμμάρια ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
2 ξερά κρεμμύδια
5 καρότα
4 κλωναράκια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Ένα πεντανόστιμο πιάτο κατάλληλο για ένα χορταστικό οικογενειακό γεύμα το Σαββατοκύριακο!
Τα ρεβίθια, εκτός από γεύση, προσδίδουν και μεγαλύτερη διατροφική αξία στο φαγητό. Και αυτό γιατί προσθέτουν φυτικές ίνες, που δεν έχει το κρέας, και οι οποίες συμβάλλουν στη καθυστέρηση ή μείωση της απορρόφησης των λιπαρών και της χοληστερίνης του κρέατος. Επιπλέον, τα ρεβίθια συνεισφέρουν στο πιάτο με έξτρα σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και πρωτεΐνες (φυτικής προέλευσης), που ενισχύουν την ποσότητα που περιέχει το μοσχαρίσιο κρέας.
Μια μερίδα μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ρεβίθια καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη ενός μέσου ενήλικα. Ο συνδυασμός των πρωτεϊνών του κρέατος με αυτές των ρεβιθιών εξασφαλίζει την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι απαραίτητες για το σώμα μας, και ιδίως για παιδιά και εφήβους που είναι σε ανάπτυξη, αθλητές και ασκούμενους, αλλά και ηλικιωμένους που δυσκολεύονται συχνά να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη.
Καλή όρεξη!
1 μερίδα* μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ρεβίθια παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 775 θερμίδες (Kcal) | 39% |
Λιπαρά | 33 γραμμάρια | 47% |
Υδατάνθρακες | 54 γραμμάρια | 20% |
Πρωτεΐνες | 59 γραμμάρια | 118% |
Φυτικές ίνες | 11 γραμμάρια | 44% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικά Ρεβύθια μικρόσπερμα Γρεβενών
Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Ρεβύθια μικρόσπερμα – Γρεβενών
Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Ρεβύθια μικρόσπερμα – Κοζάνης
Νομός Κοζάνης
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Ρεβύθια μικρόσπερμα – Λάρισας
Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …