- Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ μαζί με ζεστό νερό που να το καλύπτει. Το αφήνουμε για μια ώρα να μαλακώσει.
- Σουρώνουμε πολύ καλά το πλιγούρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στο μπολ με το πλιγούρι ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κουκουνάρι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Παίρνουμε μείγμα και πλάθουμε μπαλάκι (στο μέγεθος ενός μικρού βερίκοκου). Το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ένα μικρό δίσκο και βάζουμε περίπου ½-1 κγ κουκουνάρι στο κέντρο του. Κλείνουμε προσεχτικά πολύ καλά σε μακρόστενο σχήμα, δημιουργώντας “κούπες”.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
- Βάζουμε τις “κούπες” στο ψυγείο για περίπου 30’.
- Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο, τόσο όσο να καλύπτει περίπου κατά τα ¾ τις κούπες.
- Τις τηγανίζουμε λίγες λίγες σε μέτρια φωτιά για περίπου 8’ συνολικά ή μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα από όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε με γιαούρτι.
Ουν κεφτέ (Κεφτεδάκια με κιμά και πλιγούρι γεμιστά με κουκουνάρι)
ΕΙΔΟΣ: Πλιγούρι
60'
4 Μερίδες
Υλικά για 4 Μερίδες :
500 γρ. κιμάς
200 γρ. πλιγούρι Πίνδου άροσις
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αυγό
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένα
½ κ.γλ. κύμινο
30-50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο χωρίς λιπαρή ουσία σε αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 2-3’
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο (3-4 φλ.)
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Μια μοναδική παραδοσιακή συνταγή για να απολαύσεις τους κεφτέδες... αλλιώς! Ιδανική για τους μερακλήδες μα και όσους αναζητούν νέες γεύσεις συνδυάζοντας τοπικά προϊόντα.
Κάθε μερίδα κεφτεδάκια με κιμά, πλιγούρι και κουκουνάρι καλύπτει σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια και σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε λιπαρά κυρίως από το κουκουνάρι και το ελαιόλαδο.
Το πιάτο, παράλληλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη χάρις τον κιμά, το αυγό και το πλιγούρι. Η πρωτεΐνη αυτή σε συνδυασμό με τα λιπαρά (ελαιόλαδο και κουκουνάρι) και τις φυτικές ίνες του κουκουναριού και του πλιγουριού, μπορούν να δώσουν έναν ιδιαίτερο κορεσμό στο πιάτο.
Εάν ανήκετε σε αυτούς που αγαπούν τις νοστιμιές και αναζητούν ισορροπία στις θερμίδες και τα λιπαρά μπορείτε να ψήσετε τους κεφτέδες σε λαδόκολλα αφού τους πλάσετε με λίγο λάδι στα χέρια ή να τους μαγειρέψετε σε μια σάλτσα χωρίς πολλά λιπαρά. Διαφορετικά δοκιμάστε να τους συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά εποχής και σως γιαουρτιού!
Zero-waste tip: Δοκιμάστε αντί για κιμά πατάτα ή τόνο προσθέτοντας περισσότερα μυρωδικά. Επίσης δοκιμάστε να πλάσετε και να καταψύξετε τα κεφτεδάκια σας μιας και το πλιγούρι μπορεί να «σταθεί» στην κατάψυξη βρασμένο.
Καλή όρεξη!
1 μερίδα Ουν κεφτέ (Κεφτεδάκια με κιμά και πλιγούρι γεμιστά με κουκουνάρι)* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 546 θερμίδες (Kcal) | 27% |
Λιπαρά | 33 γραμμάρια | 47% |
Υδατάνθρακες | 34 γραμμάρια | 13% |
Πρωτεΐνες | 29 γραμμάρια | 58% |
Φυτικές ίνες | 4 γραμμάρια | 16% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Πλιγούρι Πίνδου
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …