Γίγαντες με λουκάνικα, αυγά και πορτοκάλι

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
60'
3 Μερίδες
Εύκολο

Υλικά για 3 Μερίδες :

•250 γρ Βιολογικά Φασόλια γίγαντες - ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας άροσις μουλιασμένα
•2 μικρά λουκάνικα (~90 γρ το καθένα) μοσχαρίσια ή χοιρινά ολόκληρα ή σε κομμάτια
•1-2 αυγά
•1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
•1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
•250 γρ χυμό ντομάτας
•½ κ.γλ. τζίντζερ
•½ κ.γλ. κουρκουμά
•χυμό από μισό πορτοκάλι
•100 γρ νερό
•ελαιόλαδο
•αλάτι, πιπέρι
•μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώνουν. Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και τα λουκάνικα
  3. Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού κι όταν εξατμιστεί ο χυμός, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό, τα φασόλια, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε απαλά να μη λιώσουν τα φασόλια κι αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα
  5. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, ανοίγουμε με κουτάλι ένα ή δύο βαθουλώματα και σπάμε μέσα τα αυγά.
  6. Κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Αφήνουμε μέχρι να γίνει το ασπράδι. Σερβίρουμε κατευθείαν με έξτρα πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διατροφική Αξία

Ένα ζεστό χορταστικό πιάτο ιδανικό για κυρίως γεύμα ένα κρύο ή καλοκαιρινό μεσημεράκι και… γιατί όχι ένα καθαρά «ελληνικό» κυριακάτικο brunch!

Ο συνδυασμός των αυγών, των φασολιών και του λουκάνικου μας δίνει ένα πιάτο που είναι πηγή πρωτεΐνης και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας!  Παράλληλα, το πιάτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που προέρχονται από τους γίγαντες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και την ίδια στιγμή φαίνεται να συμμετέχουν στον τρόπο που απορροφόνται τα συστατικά του γεύματος.

Μια μερίδα γίγαντες με λουκάνικα, αυγά και πορτοκάλι καλύπτει το 16% των αναγκών μας σε υδατάνθρακες από σύνθετους υδατάνθρακες! Ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζει το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε λιπαρά! Στην περίπτωση που προσέχετε την κατανάλωση λιπαρών και θερμίδων μπορείτε να δοκιμάστε το πιάτο με μια πιο άπαχη ζωική πρωτεΐνη όπως απάκι από κοτόπουλο ή μπουτάκια κοτόπουλου.

Ένα πιάτο για όσους αγαπούν τη γεύση ή/και θέλουν να δοκιμάσουν τα όσπρια σε νέες γευστικές εμπειρίες. Ιδανικό για να το μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας!

Zero-waste tip: Εάν σου άρεσε η ιδέα αυτή δοκίμασε να μουλιάσεις και να βράσεις λίγους παραπάνω γίγαντες. Αφότου κρυώσουν και στεγνώσουν τοποθέτησέ τους στην κατάψυξη. Έτσι μπορείς να έχεις νόστιμες και ενδιαφέρουσες εναλλακτικές για ένα ζεστό πιάτο με γίγαντες και αυγό τα βράδια του χειμώνα ή μια γρήγορη σαλάτα με γίγαντες για το γραφείο!

Καλή όρεξη!

1 μερίδα Γίγαντες με λουκάνικα, αυγά και πορτοκάλι* παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 668 θερμίδες (Kcal)   33%
 Λιπαρά  37 γραμμάρια  53%
 Υδατάνθρακες  41 γραμμάρια  16%
 Πρωτεΐνες  32 γραμμάρια  64%
 Φυτικές ίνες  20 γραμμάρια  81%
*Υπολογισμός για 3 μερίδες ανά συνταγή και συνολικά 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 αυγά και μοσχαρίσια λουκάνικα
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε.

Πρέσπες Φλώρινας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top