Γίγαντες Σαλάτα με Μυρωδικά και Ελιές

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
80’+μούλιασμα οσπρίων από το προηγούμενο βράδυ
5 μερίδες
Εύκολο

Υλικά για 5 μερίδες:

-1 πακέτο γίγαντες Πρεσπών 500 γρ
-2 πιπεριές φλωρίνης ψητές από βάζο ψιλοκομμένες
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
-1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
-7-8 ελιές της αρεσκείας σας
-2 κσ κάπαρη
Υλικά για τη σως:
-1 κσ. μουστάρδα
-χυμό από 1 λεμόνι
-6 κσ ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό. Την επόμενη ημέρα, τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα για περίπου 50-60’ μέχρι να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
  2. Ρίχνουμε στη σαλατιέρα με τους γίγαντες όλα τα υλικά της σαλάτας.
  3. Φτιάχνουμε τη σως, ρίχνοντας σε ένα βαζάκι όλα μαζί τα υλικά και τα κουνάμε καλά να αναμειχθούν. Περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Διατροφική Αξία

Η σαλάτα με γίγαντες, μυρωδικά και ελιές είναι ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να καταναλωθείως ένα δροσερό καλοκαιρινό πιάτο αλλά και ως ζεστή σαλάτα για τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Από διατροφικής άποψης, η σαλάτα με γίγαντες, μυρωδικά και ελιέςξεχωρίζει για την πολύ υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, μιας και οι γίγαντες είναι εξαιρετικά πλούσιοι στα συστατικά αυτά που συμβάλλουν στην καλή υγεία και λειτουργία του εντέρου μας. Μία μερίδα σαλάτας με γίγαντες και μυρωδικά καλύπτει σχεδόν το 100% των ημερήσιων συστάσεων σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, το πιάτο συνδυάζει σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, φυτικέςπρωτεΐνες που συμβάλλουν στην αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, και «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο. Επίσης, οι γίγαντες περιέχουντις περισσότερεςαπό τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως φυλλικό οξύ, καθώς και σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπωςσίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Zero-wastetip: Δοκίμασε να πολτοποιήσεις σε ραβδομπλέντερ ή multiτην ποσότητα της σαλάτας που περίσσεψε προσθέτοντας χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών και πολύ μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ή αβοκάντο. Το άλλειμα που θα προκύψει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε αραβική πίτα ή τορτίγια μαζί με κατίκι, φέτα ή λευκό κατσικίσιο τυρί για ένα θρεπτικό σάντουιτς στο γραφείο ή ως βραδινό!

Καλή όρεξη!

 1 μερίδα γίγαντες σαλάτα με μυρωδικά και ελιές* παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 462 θερμίδες (Kcal)   23%
 Λιπαρά  22 γραμμάρια  31%
 Υδατάνθρακες  45 γραμμάρια  17%
 Πρωτεΐνες  21 γραμμάρια  42%
 Φυτικές ίνες  24.5 γραμμάρια  98%
*Υπολογισμός για 5 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top