- Βράζουμε τις φακές μαζί με τη δάφνη μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Στραγγίζουμε τις φακές, βγάζουμε την δάφνη και αφήνουμε στην άκρη.
- Σωτάρουμε με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά την πιπεριά και το σέλερι για 3-4’ και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο συνεχίζοντας το σωτάρισμα για άλλα 4’.
- Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα και αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματά τους για 1’.
- Ρίχνουμε τις φακές, τον χυμό πορτοκάλι, το βαλσάμικο, τον χυμό ντομάτας, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό, περίπου 150-200 γρ, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε να χυλώσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-10’.
- Ρίχνουμε τις γαρίδες και ψήνουμε για 3-4’ συνολικά μέσα στη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Φακές με μπαχαρικά και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φακές
45'
2 Μερίδες
Υλικά για 2 Μερίδες :
100 γρ ψιλές βιολογικές φακές Καστοριάς
1 δαφνόφυλλο
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
100 γρ χυμό ντομάτας
30 ml ελαιόλαδο
½ κγ κύμινο
1 κγ πάπρικα γλυκιά
1 κγ αποξηραμένο ή φρέσκο θυμάρι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κσ ξίδι βαλσάμικο
10 μεσαίες γαρίδες καθαρισμένες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Μια χορταστική και γευστική σαλάτα ικανή να σταθεί ως ένα πλούσιο σε θρεπτική αξία ελαφρύ γεύμα!
Ένα πιάτο γρήγορο που καλύπτει μόλις το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια και το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε υδατάνθρακες! Την ίδια στιγμή απολαμβάνουμε ένα πιάτο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη! Ο συνδυασμός της φακής με τις γαρίδες μάλιστα μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχης του κρέατος, κάνοντας το πιάτο ένα ιδανικό γεύμα για όσους νηστεύουν, ακολουθούν vegan διατροφή ή απλά θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος.
Παράλληλα, ο συνδυασμός της φακής με τα λαχανικά όπως οι πιπεριές, το κρεμμύδι και οι τομάτες χαρίζουν στο γεύμα εκτός από μοναδικά χρώματα και γεύσεις υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και καταφέρνουν να μας χορτάσουν.
Την ίδια στιγμή ο συνδυασμός της φακής με τις γαρίδες (ζωική πρωτεΐνη), τις πιπεριές που είναι πηγή β-καροτενίου και του χυμού πορτοκαλιού – πηγή βιταμίνης C- αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από τις φακές!
Zero-waste tip: Ένας ιδανικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τις φακές που έχουν περισσέψει από ένα άλλο μεσημεριανό γεύμα και να δημιουργήσετε ένα μοναδικά γευστικό, θρεπτικό, χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, γρήγορο πιάτο οσπρίων!
Καλή όρεξη!
1 μερίδα Φακές με μπαχαρικά και γαρίδες* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 432 θερμίδες (Kcal) | 22% |
Λιπαρά | 18 γραμμάρια | 26% |
Υδατάνθρακες | 39 γραμμάρια | 15% |
Πρωτεΐνες | 23 γραμμάρια | 46% |
Φυτικές ίνες | 18 γραμμάρια | 72% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικές Φακές ψιλές Καστοριάς
Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικές Φακές ψιλές Γρεβενών
Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …