- Βάζουμε να βράσουν τα ζυμαρικά μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε να βράσει νερό και ρίχνουμε τις φακές. Βράζουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται.
- Όσο βράζουν οι φακές, καβουρντίζουμε τα καρύδια χωρίς λιπαρή ουσία σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 1-2’. Τα ρίχνουμε κατευθείαν σε μπλέντερ και τα χτυπάμε να γίνουν τρίμματα. Αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα μανιτάρια για περίπου 10’.
- Προσθέτουμε και όλα τα μπαχαρικά και τον πελτέ κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, 400 γρ νερό, τις βρασμένες φακές, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 μέχρι να έχουν εξαντληθεί σχεδόν τα υγρά αλλά να είναι ζουμερός ο “κιμάς”.
- Σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια με vegan τυρί εάν θέλουμε.


Ζυμαρικά με “κιμά” απο φακές
ΕΙΔΟΣ: Φακές
60'
4-5 Μερίδες
Εύκολη
Υλικά για 4-5 Μερίδες :
-1 πακέτο φιογκάκια ή κάποια παιδική πάστα (με σχήματα, χρώματα κλπ)
-100 γρ ψιλές φακές αροσις Γρεβενών
-1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-1 καρότο τριμμένο
-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-150 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
-100 γρ καρύδια
-250 γρ χυμό ντομάτας
-1 κσ πελτέ
-1 ξύλο κανέλλας
-1/4 κγ μπαχάρι
-1 φύλλο δάφνης
-1/2 κγ πάπρικα γλυκιά
-2-3 κσ ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Τα μακαρόνια με κιμά από ψιλές φακές άροσις είναι ένα φυτικό, πλήρες και χορταστικό γεύμα ιδανικό για όλη την οικογένεια ακόμη και τους πιο απαιτητικούς όπως τα παιδιά και οι έφηβοι! Αποτελεί, μάλιστα, ιδανική λύση να εντάξετε τις φακές σε απαιτητικά παιδιά συνδυάζοντάς τες με ένα από τα αγαπημένα τους πιάτα... τα ζυμαρικά!
Από διατροφικής άποψης, τα μακαρόνια με κιμά από φακές είναι ένα πιάτο που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια και συνδυασμό φυτικών πρωτεϊνών από τα όσπρια, τα ζυμαρικά και τα καρύδια ο οποίος μας χαρίζει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχης του κρέατος. Την ίδια στιγμή το πιάτο, καλύπτει σχεδόν το 40% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες απαραίτητες για την υγεία του εντέρου! Στο πιάτο συναντάμε ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, ενώ κυριαρχούν τα «καλά»: μόνο και πολύ – ακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου και των καρυδιών.
Zero-waste tip: Ένα πιάτο που αγαπά το περιβάλλον καθώς μπορείς να αξιοποιήσεις τρόφιμα από άλλες ημέρες για υλικά. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις τις φακές τις προηγούμενης αφού τις σουρώσεις ή ακόμη και να φτιάξεις φρέσκια σάλτσα τομάτας με τις ώριμες τομάτες από το ψυγείο και την τοματοσαλάτα που απέμεινε το μεσημέρι. Έτσι έξυπνα και θρεπτικά δημιουργείς ένα νέο οικογενειακό και όχι μόνο πιάτο!
Καλή όρεξη!
1 μερίδα μακαρόνια με «κιμά» από φακές* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 691 θερμίδες (Kcal) | 35% |
Λιπαρά | 25 γραμμάρια | 36% |
Υδατάνθρακες | 90 γραμμάρια | 35% |
Πρωτεΐνες | 22 γραμμάρια | 44% |
Φυτικές ίνες | 11 γραμμάρια | 44% |
*Υπολογισμός για 5 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικές Φακές ψιλές Γρεβενών
Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …