facebook
IMAGE
IMAGE

Ταλιολίνι με φακές και πεκορίνο

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τρίβετε το καρότο και το σκόρδο. Ζεσταίνετε...
ΕΙΔΟΣ: Φακές
img 45'-60'
img 6-8 Μερίδες
img Εύκολη

Υλικά για 6-8 Μερίδες:

1 πακέτο (500 γραμμάρια) ταλιολίνι ή σπαγγέτι
2 φλιτζάνια βρασμένες φακές Καστοριάς
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
1 χούφτα φρέσκος βασιλικός ή 2 κουταλιές του γλυκού ξερός
1 φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τρίβετε το καρότο και το σκόρδο. Ζεσταίνετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Αφήνετε 3-4 λεπτά στη φωτιά να μαραθούν και ρίχνετε τον  ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτετε τις φακές και το  βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά. Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Ανακατεύετε με τη σάλτσα και σερβίρετε με το τριμμένο πεκορίνο.

Διατροφική Αξία

Αναζητάτε ιδέες και νέες συνταγές για να αυξήσετε τα όσπρια στη διατροφή σας, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση κρέατος, όπως προτείνουν οι διατροφικές συστάσεις παγκοσμίως; Η συγκεκριμένη συνταγή, που συνδυάζει τα ταλιολίνι με τις φακές, συμβάλει στο να έρθουμε πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή, και ταιριάζει για όλες τις εποχές του χρόνου.

Πρόκειται για άλλη μία συνταγή που παντρεύει έξυπνα τα όσπρια με δημητριακά όπως τα ζυμαρικά για μεγαλύτερη θρεπτική αξία, μιας και ο συνδυασμός των δύο εξασφαλίζει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει επίσης και όλα τα κλασικά διατροφικά οφέλη των οσπρίων και των δημητριακών, όπως σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αποτελεί μια έξυπνη εναλλακτική επιλογή για παιδιά και εφήβους που δεν καταναλώνουν συχνά όσπρια, αλλά και για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, οι οποίοι αφαιρώντας το τριμμένο τυρί από τη συνταγή μπορούν να έχουν ένα πιάτο που προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης.

Καλή όρεξη!

 1 μερίδα* Ταλιολίνι με φακές και πεκορίνο παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 574 θερμίδες (Kcal)   29%
 Λιπαρά  20 γραμμάρια  29%
 Υδατάνθρακες  77 γραμμάρια  30%
 Πρωτεΐνες  22 γραμμάρια  44%
 Φυτικές ίνες  9 γραμμάρια  36%
*Υπολογισμός για 6 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικές Φακές ψιλές Καστοριάς

Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικές Φακές ψιλές Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Φακές ψιλές – Γρεβενών

Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια
img 120'
img 4 Μερίδες
img Μέτρια

Παστίτσιο με “κιμά” Φακής, από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Φακές
img 125'
img 12 Μερίδες
img Μέτρια

Ζυμαροπιτάκια με Γίγαντες_από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Ζυμαροπιτάκια με γίγαντες
img 78'
img 24 πιτάκια
img Μέτρια