facebook
IMAGE
IMAGE

Σούπα φάβας βελουτέ με λαχανικά (βίντεο)

ΕΙΔΟΣ: Φάβα
img 60'
img 4 Μερίδες
img Εύκολο

Υλικά για 4 Μερίδες :

250 γρ φάβα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 στικ σέλερι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
900 γρ νερό
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για περίπου 5’ και προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα περίπου 5’.
  2. Ρίχνουμε και τη φάβα και σοτάρουμε για 1’.
  3. Ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  4. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 40-45’ ή μέχρι να χυλώσει η σούπα.
  5. Λιώνουμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ή μούλτι μέχρι να γίνει βελουτέ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό για να έχουμε τη σύσταση μιας πηχτής σούπας αλλά όχι του πουρέ.
  6. Σερβίρουμε αμέσως με κρουτόν, σχοινόπρασο, πιπέρι και ελαιόλαδο.

 

Διατροφική Αξία

Ένα θρεπτικό «comfort» γεύμα από φάβα! Ιδανικό πιάτο για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό, ενώ μπορεί να σταθεί επάξια ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα ή σε ένα ιδιαίτερο τραπέζι.

Μια μερίδα σούπας βελουτέ καλύπτει σχεδόν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια και λιπαρά! Παράλληλα, η φάβα χαρίζει στο πιάτο εκτός από την ιδιαίτερη μεστή γεύση της, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη. Για το λόγο αυτό, το πιάτο είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή ή νηστεία. Αρκεί, μάλιστα, να συνδυάσουμε τη φάβα (όσπριο) με κάποιο παξιμαδάκι σίκαλης ή σιταριού ολικής άλεσης, ψωμί ή κρουτον (δημητριακά), ώστε να «αναβαθμίσουμε» τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης στο πιάτο μας. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να συνοδεύσουμε με ζωική πρωτεΐνη όπως θαλασσινά ή ψάρι! Τέλος, το πιάτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του εντέρου! Στην περίπτωση που οι φυτικές ίνες των οσπρίων σας ενοχλούν έντονα μπορείτε να μουλιάσετε για 1-2 ώρες τη φάβα προτού ξεκινήσετε τη συνταγή.

Zero-waste tip: Εάν θέλετε να δώσετε περισσότερο «όγκο» στη σούπα και να την κάνετε «extra» χορταστική δοκιμάστε να προσθέσετε λαχανικά που περισσεύουν στο ψυγείο. Παράλληλα, εάν σας περισσέψει σούπα, δέστε τη και χρησιμοποιήστε τη σαν γέμιση σε κάποιο σάντουιτς με ψητά λαχανικά ή βάλτε στη κατάψυξη για να την αξιοποιήσετε μια άλλη ημέρα ως γρήγορο βραδινό γεύμα.

Καλή όρεξη!

1 μερίδα Σούπα φάβας βελουτέ με λαχανικά* παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 380 θερμίδες (Kcal)   19%
 Λιπαρά  16 γραμμάρια  22%
 Υδατάνθρακες  40 γραμμάρια  16%
 Πρωτεΐνες  20 γραμμάρια  40%
 Φυτικές ίνες  13 γραμμάρια  53%
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογική Φάβα από λαθούρι Φθιώτιδας

Νομός Φθιώτιδας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Φάβα από λαθούρι Λάρισας

Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια
img 120'
img 4 Μερίδες
img Μέτρια

Παστίτσιο με “κιμά” Φακής, από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Φακές
img 125'
img 12 Μερίδες
img Μέτρια

Ζυμαροπιτάκια με Γίγαντες_από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Ζυμαροπιτάκια με γίγαντες
img 78'
img 24 πιτάκια
img Μέτρια