ΠΙΤΑ-ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΧΟΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: ΧΟΥΜΟΥΣ
60'
4 Μερίδες
Εύκολο

Υλικά για 4 Μερίδες :

Για το χούμους:
-350 γρ. βρασμένα ρεβύθια αροσις μεγαλόσπερμα Λάρισας
-3 κσ ταχίνι
-2-3 σκελίδες σκόρδο
-Χυμό από 1/2-1 λεμόνι
-1 κσ κύμινο
-½ κσ πάπρικα γλυκιά
-150-200 γρ από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια
-120 γρ ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
Για την πίτα-σάντουιτς:
-2 πίτες κυπριακές κομμένες στη μέση
-2 έτοιμες ψημένες πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες
-2-3 κς ρεβύθια ολόκληρα
-2 κγ ψιλοκομμένο μαϊντανό
-1/2 κγ σουμάκ ή πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
-1 αγγουράκι κομμένο σε φέτες
-σουσάμι (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μούλτι ή ραβδομπλέντερ ρίχνεις όλα τα υλικά -τα 300 γρ ρεβύθια, σκόρδο, ταχίνι, μπαχαρικά, ελαιόλαδο, λεμόνι και 150 γρ νερό.
  2. Χτύπα τα μέχρι να αλεστούν καλά τα υλικά. Σταματάς και δοκιμάζεις. Διορθώνεις αν χρειάζεται κάτι έξτρα σε αλάτι, μπαχαρικά, λεμόνι ή ό,τι άλλο θεωρείς ότι ταιριάζει περισσότερο στη γεύση σου. Συμπληρώνεις και με το υπόλοιπο νερό αν θες το χούμους πιο αραιό. Ξαναχτυπάς μέχρι να πάρεις τη γεύση και την πυκνότητα που θες.
  3. Φτιάχνεις τα σάντουιτς γεμίζοντας κάθε μισή πίτα με χούμους, ψητή πιπεριά, αγγούρι, σουμάκ, μαϊντανό, ελαιόλαδο, σουσάμι και μερικά βρασμένα ρεβύθια

Διατροφική Αξία

Η πίτα-σάντουιτς με χούμους και λαχανικά αποτελεί ένα γρήγορο, χορταστικό, on the go πλήρες γεύμα. Ιδανικό για το μεσημέρι στη δουλειά, τα Σαββατοκύριακα στην παραλία, για τους εφήβους που έχουν να συνεχίσουν την ημέρα τους με έντονη σωματική δραστηριότητα ή ακόμη και για βραδινό γεύμα για όλη την οικογένεια

Κάθε μερίδα πίτα-σάντουιτς με χούμους και λαχανικά εξασφαλίζει σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια και καλύπτει σχεδόν το 25% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι φυτικές και προέρχονται από τα ρεβίθια, την κυπριακή πίτα και το ταχίνι. Ο συνδυασμός, μάλιστα, οσπρίων και δημητριακών ή/και ξηρών καρπών μας εξασφαλίζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχης του κρέατος. Την ίδια στιγμή, το γεύμα προσφέρει πολλά και καλά λιπαρά χάρις το ελαιόλαδο και το ταχίνι. Τέλος, η παρουσία του χυμού λεμονιού και της κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα ρεβίθια.

Zero-waste tip: Τόλμησες να δοκιμάσεις εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειας ρεβίθια και τελικά σου περίσσεψαν! Ήξερες ότι το χούμους αποτελεί την ιδανική λύση για να αξιοποιήσεις γευστικά και θρεπτικά αυτά τα ρεβίθια είτε εκείνη την ημέρα φτιάχνοντας το βράδυ κιόλας χούμους, είτε μια άλλη ημέρα! Αφού, μπορείς να τα σουρώσεις και να τα αποθηκεύσεις με λίγο ζουμί στην κατάψυξη ώστε να τα αξιοποιήσεις ως χούμους μια άλλη ημέρα.

Καλή όρεξη!

 1 μερίδα πίτα-σάντουιτς με χούμους και λαχανικά * παρέχει...    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 623 θερμίδες (Kcal)   31%
 Λιπαρά  39 γραμμάρια  56%
 Υδατάνθρακες  55 γραμμάρια  21%
 Πρωτεΐνες  13 γραμμάρια  26%
 Φυτικές ίνες  8 γραμμάρια  32%
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Ρεβύθια μεγαλόσπερμα - Λάρισας

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Ρεβύθια μεγαλόσπερμα – Λάρισας

Νομός Λάρισας
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top