Ξεπλένετε τις φακές και το ρύζι και πετάμε το νερό. Βράζετε τις φακές και το ρύζι στην κατσαρόλα σε αναλογία 1 φακές και ρύζι προς 5 νερό. Προσθέτετε 3 φύλλα δάφνης, προσέχετε να μην παραβράσουν. (Αν θέλετε να φτιάξετε σούπα προσθέτετε περισσότερο νερό και όποιο επιπλέον υλικό επιθυμείτε). Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Καθαρίζετε τα ξερά κρεμμύδια και τα ψιλοκόβετε. Τα σοτάρετε ελαφρά. Ρίχνετε τις φακές και το ρύζι, τη ρίγανη, την καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε για λίγο και προσθέτετε αλάτι.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να σωθεί το ζουμί του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, γαρνίροντάς το με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΕ 4 + 2 BHMΑΤΑ
1) Ξεπλένουμε το μίγμα σε τρεχούμενο νερό.
2) Βράζουμε νερό στην κατσαρόλα, ιδανικά χωρίς αλάτι .
3) Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το μίγμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
4) Είναι έτοιμο σε περίπου 40 λεπτά
+1) Για σαλάτες και ριζότο σουρώνουμε και προσθέτουμε υλικά.
+2) Για φαγητό βράζουμε το μίγμα σε αναλογία 1 φλ. μίγμα προς 5 νερό.