Φακόρυζο με πιπεριές, σπανάκι και ταχινολέμονο

ΕΙΔΟΣ: Φακόρυζο
50'
4 Μερίδες
Εύκολο

Υλικά για 4 Μερίδες :

-300 γρ φακόρυζο
-350 γρ σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο
-1/2 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
-1/2 κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες
-1/2 πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1/2 κγ κύμινο
-1 κγ μοσχοκάρυδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
-1 κσ. ταχίνι
-χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Ξεπλένουμε το φακόρυζο κάτω από τρεχούμενο νερό μέσα σε σουρωτήρι και βράζουμε σε μια κατσαρόλα για περίπου 30’ μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και το ρύζι.
  2. Σουρώνουμε το φακόρυζο και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τις πιπεριές με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Ρίχνουμε και το σπανάκι, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να “μαραθεί” το σπανάκι.
  5. Προσθέτουμε και το φακόρυζο κι ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε και το ταχίνι και τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι εάν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Διατροφική Αξία

Στοφακόρυζο άροσις, οι φακές Γρεβενώνπαντρεύονται με το καστανό ρύζι Φθιώτιδας σε μία κοινή συσκευασία που μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε γρήγορα την αγαπημένη μας παραδοσιακή συνταγή ή εναλλακτικές της εκδοχές, όπως αυτή η συνταγή για φακόρυζο με πιπεριές, σπανάκι και ταχινολέμονο!

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα υλικά σε ένα πιάτο, ενισχύουμε το ήδη θρεπτικό φακόρυζο με έξτρα θρεπτικά συστατικά. Μία μερίδα φακόρυζο με πιπεριές, σπανάκι και ταχινολέμονο παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίαςαπό το συνδυασμό φακής – ρυζιού, δηλαδή πρωτεΐνες ισάξιες με αυτές του κρέατος, σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο και το ταχίνι,καθώς και φυτικές ίνες σε ποσότητα που καλύπτει περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών μας. Επιπλέον, με την προσθήκη των πιπεριών, του σπανακιού, του ελαιόλαδου και ταχινιού, το πιάτο ενισχύεται σεβιταμίνεςA (καροτενοειδή),C και Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, κ.α.

Έτσι, το φακόρυζο με πιπεριές, σπανάκι και ταχινολέμονοαποτελεί μια πλήρη τροφή για χορτοφάγους, vegans, ή όσους ακολουθούν θρησκευτική νηστεία, για τα άτομα που αθλούνται, αλλά και για παιδιά, εφήβους και ενήλικες όλων των ηλικιών.

Zero-wastetip: Τι κάνω με τα φρέσκα υλικά της συνταγής που περίσσεψαν; Δοκίμασε να απολαύσεις τις χρωματιστέςπιπεριές σε στικςτο απόγευμα ως σνακ με ένα ντιπ γιαουρτιού!Εναλλακτικά, πέρασε τες στο τηγάνι που έχεις ήδη στη φωτιά για να της ψήσεις και φτιάξε με αυτές το βράδυ σπιτικά πιτσάκια με ψωμί ή crackersή αραβικές πίτες και τυρί!

Καλή όρεξη!

 1 μερίδα φακόρυζο με πιπεριές, σπανάκι και ταχινολέμονο* παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 435 θερμίδες (Kcal)   22%
 Λιπαρά  19 γραμμάρια  27%
 Υδατάνθρακες  49 γραμμάρια  19%
 Πρωτεΐνες  17 γραμμάρια  34%
 Φυτικές ίνες  17 γραμμάρια  68%
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Περισσότερες Συνταγές

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
120’
6 Μερίδες
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
90’++
4 Μερίδες
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
90'++
6 Μερίδες
Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top