facebook

Ελληνικά Ρύζια Και Πλιγούρι: μικρά μυστικά αποθήκευσης και μαγειρέματος

  • Edit Share Buttons
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Το Ελληνικό πλιγούρι και τα Ελληνικά ρύζια βρίσκονται στην οικογένεια των προϊόντων της άροσις από το 1956. Στην άροσις γνωρίζουμε τη συμπεριφορά των δημητριακών μας από τη στιγμή που θα πέσουν στο έδαφος μέχρι το τελικό προϊόν που θα φτάσει στο πιάτο σας ακολουθώντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργία. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, όλα τα μικρά μυστικά που μπορείτε να ακολουθήσετε στο σπίτι σας για να εξασφαλίσετε την ποιότητα άροσις από το άνοιγμα του πακέτου των δημητριακών μέχρι την κατανάλωσή τους.

Πώς αποθηκεύω τα δημητριακά (ρύζι – πλιγούρι) για να παραμένουν «φρέσκα»;

Το περιβάλλον! Η γενική αρχή είναι η διατήρηση των ρυζιών και του πλιγουριού σε χώρο καθαρό και δροσερό, αποφεύγοντας την έκθεσή τους στον ήλιο και την υγρασία. Θυμηθείτε ότι τα ντουλάπια πάνω από τον απορροφητήρα καθώς και κάτω από τη βρύση εμφανίζουν συχνά υγρασία με τη μορφή υδρατμών.

Το δοχείο αποθήκευσης: Αν τα μεταφέρετε σε άλλη συσκευασία προτιμήστε κλειστούς περιέκτες (π.χ. μεγάλα βάζα). Αποφύγετε τα υφασμάτινα τσουβαλάκια καθώς αναπνέουν μεν αλλά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις εντόμων.

Οι «συγκάτοικοι» στο ντουλάπι: Αν τα αποθηκεύετε κοντά σε αλεύρι και ζυμαρικά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να δεχτούν «επίθεση» από έντομα και να «κολλήσουν».

 

Προετοιμασία και χρόνος μαγειρέματος

Τα ρύζια όπως και το πλιγούρι δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία με εξαίρεση το καστανό ρύζι για το οποίο απαιτείται μούλιασμα 2-3 ώρες πριν. Η επιτυχία στο μαγείρεμά τους έγκειται σε τρεις παράγοντες:

  • Το ξέπλυμα: Ξεπλένοντας τα δημητριακά αφαιρούμε ένα μέρος του αμύλου που επηρεάζει την υφή του πιάτου μας. Μάθε περισσότερα εδώ
  • Την αναλογία ρυζιού – πλιγουριού και νερού. Η αναλογία αυτή εξαρτάται από το είδους του ρυζιού ή του πλιγουριού που έχουμε για αυτό και κάθε συσκευασία αροσις αναγράφει ακριβείς οδηγίες.
  • Το χρόνο βρασμού. Κάθε είδος ρυζιού όπως και το πλιγούρι έχουν τη δικό τους χρόνο βρασμού όπως φαίνεται στον πίνακα:
  Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος μουλιάσματος
Ελληνικό ρύζι Νυχάκι 13 – 16 λεπτά
Ελληνικό ρύζι Κίτρινο 17 – 21 λεπτά
Ελληνικό ρύζι Γλασσέ 15 – 18 λεπτά
Ελληνικό ρύζι Καρολίνα 15 – 18 λεπτά
Ελληνικό ρύζι Καστανό 30 – 45 λεπτά 2 – 3 ώρες.
Ελληνικό Πλιγούρι για σκέτο πλιγούρι: Το τοποθετούμε για 3 – 5 λεπτά σε βραστό νερό για να μαλακώσει.
για μαγειρεμένο πλιγούρι: 17 – 21 λεπτά

 

Μαγειρική και ρύζι/ πλιγούρι: Ποιο ρύζι να επιλέξω;

Τα Ελληνικά ρύζια και το πλιγούρι μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με το πιάτο που θέλουμε να παρασκευάσουμε και την υφή του μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικό είδος ρυζιού, όπως…

Ελληνικό ρύζι Νυχάκι: Πιλάφι στην κατσαρόλα

Ελληνικό ρύζι Κίτρινο: Σπυρωτό πιλάφι (στον φούρνο)

Ελληνικό ρύζι Γλασσέ: Σούπα, Γλυκό (Ρυζόγαλο)

Ελληνικό ρύζι Καστανό: Φακόρυζο, Πιλάφι στην κατσαρόλα, Σαλάτα, Για όλες τις χρήσεις

Ελληνικό ρύζι Καρολίνα: Ριζότο, Πιλάφι στο φούρνο, Γεμιστά, Σούπα, Ρυζόπιτα

Ελληνικό Πλιγούρι: Πιλάφι στο φούρνο, Γεμιστά, Σαλάτα, Ορεκτικό, Συνοδευτικό

 

Scroll to Top