facebook

Πώς θα μαγειρέψεις το ελληνικό ρύζι σε 7 βήματα

  • Edit Share Buttons
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Συμβουλές για πετυχημένο, δημιουργικό, έξυπνο μαγείρεμα και σερβίρισμα Ελληνικών ρυζιών:

Πώς θα μαγειρέψεις το ελληνικό ρύζι σε 7 βήματα

Εύκολα, πετυχημένα, έξυπνα και… ελληνικά

Το ρύζι αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και κουζίνας και η Ελλάδα είναι μια από τις 8 χώρες παραγωγής ρυζιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι ενώ λοιπόν σχεδόν κάθε εβδομάδα μπορεί να καταναλώνουμε το ρύζι σε περισσότερες από μία εκδοχές από τα φημισμένα μας γεμιστά, γιουβαρλάκια και σπανακόρυζο μέχρι τις περιζήτητες πίτες και γλυκίσματα ρυζιού όπως το ρυζόγαλο, λίγοι από εμάς καταφέρνουν να το μαγειρέψουν με …επιτυχία. Οι περισσότεροι, αναζητούμε τα «μυστικά του ρυζιού» από τη μαμά μας ή κάποιον επιτυχημένο σεφ. Εμείς στην αροσις συγκεντρώσαμε όλα τα μικρά μυστικά για το επιτυχημένο μαγείρεμα του ρυζιού και σας τα παρουσιάζουμε βήμα -βήμα:

  1. Ξέπλυνέ το! Πριν το μαγείρεμα τοποθέτησε το ρύζι σε σουρωτήρι και ξέπλυνέ το καλά με τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να γίνει διάφανο.

Το ξέπλυμα του ρυζιού θα σου πάρει μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή, όμως, θα σου εξασφαλίσει ελαφρύ και σπυρωτό ρύζι. Αφού με αυτόν τον τρόπο αφαιρείς μια ποσότητα του αμύλου του που πολλές φορές δίνει ένα παχύρευστο αποτέλεσμα.

  1. Αξιοποίησε τη δύναμη του ελαιόλαδου! Ρίξε σε ένα ζεστό σκεύος (κατσαρόλα ή ταψί) λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σόταρε το ρύζι χωρίς να γίνει καφέ ή να καεί. Ανακάτευε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να το λάδι να πάει παντού και να απορροφηθεί από το ρύζι.

Ο πιο παραδοσιακός τρόπος για να παρασκευάσουμε σπυρωτό ρύζι στην ελληνική κουζίνα είναι χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φωτιάς και του ελαιόλαδου. Με την τεχνική αυτή «θωρακίζουμε» το ρύζι από το να λασπώσει! Για τους εναλλακτικούς ή/και όσους ακολουθούν δίαιτα: Αντί για το σοτάρισμα με λάδι, προτίμησε αφού μαγειρέψεις το ρύζι, να το ανακατέψεις το με μικρή ποσότητα φυτικής μαργαρίνης, φρέσκου βούτυρο ή φρέσκο αρωματικού ελαιόλαδου.

  1. Θυμίσου την αναλογία ρυζιού – νερού. Η σωστή αναλογία ρυζιού και νερού είναι: 1 μέρος ρύζι και 1 έως 2 μέρη νερού.

Η αναλογία ρυζιού – νερού ήταν πάντα το «κρυφό μυστικό» της Ελληνίδας μάνας ή των σεφ. Στην πραγματικότητα,  η αναλογία αυτή εξαρτάται από το είδος του ρυζιού για αυτό κάθε ρύζι άροσις αναγράφει οδηγίες παρασκευής αναλυτικά στη συσκευασία του. Εάν θέλετε να πειραματιστείτε:

  • Επέλεξε το κατάλληλο είδος ρυζιού για τη συνταγή σου. (δες περισσότερα εδώ)
  • Ξεκινήστε με την αναλογία 1 προς 1 και προσθέστε σιγά σιγά ζεστό νερό μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Δοκιμάστε ένα μέρος ή και ολόκληρη την ποσότητα του νερού να την αντικαταστήσεις με ζωμούς (κρέατος, λαχανικών κοκ).
  1. Βράσιμο μεν … σε χαμηλή φωτιά δε. Μόλις ξεκινά να πάρει βράση το ρύζι (ξεκινά να κοχλάζει) χαμήλωσε τη φωτιά. Έτσι δεν κινδυνεύει να σου κολλήσει από τη γρηγορότερη εξάτμιση του νερού. Παράλληλα έχεις όλο το χρόνο να παρακολουθείς και να πειραματίζεσαι.
  2. Άσε το ήρεμο και … σκεπασμένο! Κατά το μαγείρεμα φρόντισε να ανακατεύεις με πιρούνι και όχι παραπάνω από μία φορά. Έτσι ώστε να ξεχωρίζουν μεν οι κόκκοι του ρυζιού χωρίς όμως να λασπώνουν. Για να το παρακολουθείς, φροντίστε η κατσαρόλα να έχει γυάλινο καπάκι, το οποίο θα παραμένει κλειστό. Όταν ανοίγουμε συχνά το καπάκι οι υδρατμοί εξατμίζονται γρήγορα με κίνδυνο στεγνώσει το ρύζι και να μην γίνει σπυρωτό.
  3. Τελείωσε; Δώσε του χρόνο! Μόλις ετοιμαστεί το ρύζι, άφησέ το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στην κατσαρόλα χωρίς να αφαιρέσεις το καπάκι της. Έτσι η υγρασία κατανέμεται καλύτερα και το ρύζι γίνεται πιο νόστιμο.
  4. Σέρβιρέ το με στυλ… Μόλις αφαιρέσεις το καπάκι της κατσαρόλας, κάνε μικρές τρύπες με την άκρη της κουτάλας για να βοηθήσεις να διαφύγει ο ατμός.

Καλή επιτυχία από την ομάδα της άροσις!

Scroll to Top