Ένας επιπλέον νόστιμος τρόπος να απολαύσουμε τους γίγαντες είναι να τους συνδυάσουμε με λαχανικά σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές, και να τους σερβίρουμε είτε κρύους το καλοκαίρι ή ζεστούς το χειμώνα. Ένα θρεπτικό και χορταστικό πιάτο κατάλληλο για Μεσογειακή διατροφή, χορτοφαγική/ φυτοφαγική ή vegan διατροφή, θρησκευτική νηστεία, ή και για όσους ακολουθούν διατροφή για απώλεια βάρους.
Συνδυάζοντας τους γίγαντες με ποικιλία λαχανικών όπως τα πράσα, το σπανάκι, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια εξασφαλίζουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο πιάτο: φυτικές ίνες, διάφορα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ξεχωρίζουμε τρία διατροφικά χαρακτηριστικά της συνταγής:
• Την περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, καλύπτοντας σχεδόν το 90% της Ημερήσιας Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς,
• την περιεκτικότητα σε σίδηρο, καθώς μια μερίδα γίγαντες μπορεί να καλύψει περίπου το μισό των ημερήσιων αναγκών μίας γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία, που από τη φύση της έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο σε σύγκριση με ένα άντρα της ίδιας ηλικίας, και
• την περιεκτικότητα σε ποικιλία αντιοξειδωτικών συστατικών από το συνδυασμό των οσπρίων με τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι.
Παράλληλα, έχουμε ένα πιάτο με καλά λιπαρά που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το ελαιόλαδο, σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια και φυτικές πρωτεΐνες από τους γίγαντες και τα μανιτάρια (μια σημαντική φυτική πηγή πρωτεϊνών). Τέλος, οι θερμίδες του πιάτου προσφέρονται για ένα πλήρες, ισορροπημένο και χορταστικό κυρίως γεύμα ακόμα και για όσους βρίσκονται σε προσπάθεια ελέγχου του βάρους τους.
Καλή όρεξη!