facebook
IMAGE
IMAGE

Σαλάτα φακές με μήλα, φινόκιο και προσούτο

Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζετε τις φέτες του προσούτο με τη σειρά.
ΕΙΔΟΣ: Φακές
img 30’-35’
img 4 Μερίδες
img Μέτρια

Υλικά για 4 Μερίδες:

3 φλιτζάνια βρασμένες φακές Kαστοριάς
8 φέτες προσούτο
1 πράσινο μήλο
1 μικρή ρίζα φινόκιο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κ. σ. ψιλοκομμένος άνηθος χυμός από 1 λεμόνι
1 κ. σ. μέλι ελαιόλαδο μηλόξιδο αλάτι

Εκτέλεση:

Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζετε τις φέτες του προσούτο με τη σειρά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 10 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε το προσούτο να κρυώσει πριν το ξεκολλήσετε από το αλουμινόχαρτο. Κόβετε σε μικρούς κύβους το μήλο. Κόβετε τη ρίζα του φινόκιο στη μέση και κάθε μισό σε πολύ λεπτές φέτες. Ραντίζετε το ψιλοκομμένο μήλο και φινόκιο με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε σε μπολ τις φακές με το μήλο, το φινόκιο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το μέλι, 4 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μηλόξιδο, αλατίζετε και περιχύνετε τη σαλάτα. Σερβίρετε με το ψημένο προσούτο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.

Διατροφική Αξία

Αν αναζητάτε μια συνταγή που συνδυάζει ελαφριά γεύση, λίγες θερμίδες και λιπαρά αλλά παράλληλα προσφέρει ποικιλία από ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, η σαλάτα με φακές, φινόκιο και, προαιρετικά, προσούτο είναι το κατάλληλο πιάτο!

Ο συνδυασμός της φακής με το φινόκιο ενισχύει σημαντικά κάποια θρεπτικά συστατικά της συνταγής, όπως την περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και διάφορες πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά συστατικά). Παράλληλα, οι φακές είναι γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, η απορρόφηση του οποίου ενισχύεται από την παρουσία βιταμίνης C που περιέχει το φινόκιο. Τέλος, όλα τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών περιέχοντας παράλληλα πολύ χαμηλά λιπαρά.

Με τη συνταγή αυτή έχετε λοιπόν μια εύκολη και χορταστική σαλάτα κατάλληλη για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με θρεπτικά όσπρια ενώ ακολουθούν μια διατροφή ελέγχου βάρος. Προσθέτοντας προσούτο στη συνταγή δίνετε μια διαφορετική γεύση αλλά και έξτρα πρωτεΐνες και λιπαρά. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν τη vegetarian εκδοχή της σαλάτας, μπορούν να αντικαταστήσουν το προσούτο με μανιτάρια ή ξηρούς καρπούς.

Καλή όρεξη!

 1 μερίδα* Σαλάτα φακές με μήλα, φινόκιο και προσούτο παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 410 θερμίδες (Kcal)   21%
 Λιπαρά  17 γραμμάρια  24%
 Υδατάνθρακες  45 γραμμάρια  17%
 Πρωτεΐνες  19 γραμμάρια  38%
 Φυτικές ίνες  14 γραμμάρια  56%
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Βιολογικές Φακές ψιλές Γρεβενών

Νομός Γρεβενών
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:

Φακές ψιλές – Γρεβενών

Νομός Καστοριάς
Καλλιέργεια:
Περιοχή καλλιέργειας:

Περισσότερες Συνταγές

IMAGE

Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
img 120’
img 6 Μερίδες
img Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
IMAGE

Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
img 90’++
img 4 Μερίδες
img Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
IMAGE

Χούμους φασολιών

ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
img 90'++
img 6 Μερίδες
img Εύκολη
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …
Scroll to Top