1. Ξεκινάτε βράζοντας τις φακές για 20 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
2. Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τις φακές. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τον πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα, την κανέλα, το πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα και αλάτι.
3. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Ο κιμάς φακής είναι έτοιμος.
4. Στο μεταξύ βράζετε και τα μακαρόνια για παστίτσιο σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Τα στραγγίζετε και ανακατεύετε τον κιμά φακής με τα μακαρόνια.
5. Απλώνετε το μείγμα στο πυρέξ σας και ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.
6. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Προσθέτετε το γάλα ανακατεύοντας συγχρόνως.
7. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ σας, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
8. Ρίχνετε την μπεσαμέλ πάνω από το μείγμα ζυμαρικών-φακής και απλώνετε καλά.
9. Πασπαλίζετε από πάνω με κίτρινο τριμμένο τυρί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
10. Αφήνετε το παστίτσιο να κρυώσει πριν το κόψετε.
Παστίτσιο με “κιμά” Φακής, από την Έμιλυ Βάγια
ΕΙΔΟΣ: Φακές
Μέτρια Υλικά για 12 Μερίδες :
Για τον “κιμά” φακής:
1 φλ. Φακές Γρεβενών άροσις
300 γρ. Ντομάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 φλ. Μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
Για την μπεσαμελ:
60 γρ. Ελαιόλαδο
70 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 ml γάλα (ή φυτικό ρόφημα)
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Για την βάση:
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
Τριμμένο κίτρινο τυρί (ή φυτικό)
Εκτέλεση:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μέτρια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Εύκολη
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…