- Ξεβγάζουμε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, με το σκόρδο, την πιπεριά και το ρύζι.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 1-2’.
- Προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες – θα πρέπει να έχουμε 3 κούπες, διαφορετικά προσθέτουμε και λίγο νερό-, την πάπρικα, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, βάζουμε καπάκι και αφήνουμε να βράσει το ρύζι μέχρι να χυλώσει και να έχει τη μορφή ριζότου.
- Σερβίρουμε με μια κουταλιά vegan γιαούρτι σε κάθε πιάτο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ντοματόρυζο με Πιπεριά
ΕΙΔΟΣ: Ρύζι
30'
4 Μερίδες
Υλικά για 4 Μερίδες :
-330 γρ ρύζι καρολίνα
-1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
-2 σκ. σκόρδο λιωμένες
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 ώριμες ντομάτες λιωμένες στο μούλτι
-60 γρ λευκό κρασί
-1 κσ. γλυκιά πάπρικα
-1 κσ. ζάχαρη
- 4 κσ. ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
vegan γιαούρτι επιλογής μας, ψιλοκομμένος μαϊντανός και πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Το ντοματόρυζο με ρύζι καρολίνα άροσις και πιπεριά είναι μια γρήγορη κι εύκολη συνταγή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Από διατροφικής πλευράς, το ντοματόρυζο με πιπεριά παρέχεισύνθετους υδατάνθρακεςγια ενέργεια, κι έτσι, είναι ένα ιδανικό πιάτο για ένα ελαφρύ προ-αγωνιστικό γεύμα για όσους γυμνάζονται το απόγευμα. Εναλλακτικά, μπορεί να καταναλωθεί και ως συνοδευτικό με το κοτόπουλο ή το κρέας, ώστε να ενισχυθεί το γεύμα με πρωτεΐνες. Τοντοματόρυζο με πιπεριά είναι επίσης πηγήφυτικών ινών και περιέχειβιταμίνες του συμπλέγματος Βκαι κυρίως νιασίνη,κάλιο, σελήνιο και καροτενοειδή.
Zero-wastetip: Ιδανική συνταγή για να «αξιοποιήσεις γευστικά» τα λαχανικά του ψυγείου που έχουν ωριμάσει και έμπνευση για ένα zero-wasteκαλοκαίρι! Του καλοκαιρινούς μήνες αξίζει να αγοράσειςφθηνές και ποιοτικές ώριμες ντομάτες και να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά ή λαχανικά που έχουν ωριμάσει στο ψυγείο. Την αποθηκεύεις σε βαζάκια και έχεις διαθέσιμη σάλτσα και το χειμώνα, συμβάλλοντας έτσι στο να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων στις λαϊκές αγορές ή τα μανάβικα.
1 μερίδα Ντοματόρυζο με Πιπεριά* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 515 θερμίδες (Kcal) | 26% |
Λιπαρά | 16 γραμμάρια | 23% |
Υδατάνθρακες | 79 γραμμάρια | 30% |
Πρωτεΐνες | 10 γραμμάρια | 20% |
Φυτικές ίνες | 5 γραμμάρια | 20% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …