- Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τις μελιτζάνες για περίπου 3-4’ σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 3-4’.
- Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τη δάφνη, το ρύζι, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για περίπου 20’ ή μέχρι να χυλώσει το ρύζι, ανακατεύοντας που και που.
- Ρίχνουμε και τον μαϊντανό, 2-3 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Μελιτζανοπίλαφο από Χίο
ΕΙΔΟΣ: Ρύζι
30'
3-4 Μερίδες
Υλικά για 3-4 Μερίδες :
2 µελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κυβάκια
200 γρ ρύζι κίτρινο Θεσσαλονίκης
250 ml χυμό τομάτας
400 ml νερό ζεστό
5 κσ µαϊντανό ψιλοκοµµένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωµένο
100ml ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Ένα νόστιμο, λαχταριστό πιλάφι που φέρνει στο πι και φι αρώματα Ελλάδας στο τραπέζι μας, συνδυάζοντας τη μοναδική γεύση του κίτρινου ρυζιού άροσις, της μελιτζάνας και της τομάτας!
Ένα πιάτο μπορεί να καλύψει το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε υδατάνθρακες και ενέργεια, γεγονός που το κάνει ιδανικό μεσημεριανό για μια έντονα πνευματικά και σωματικά δραστήρια ημέρα! Παράλληλα τα λαχανικά του (μελιτζάνες, τομάτες, κρεμμύδι και σκόρδο), του χαρίζουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και ένα πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών όπως το κάλιο και συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία των αγγείων και της καρδιάς κα.
Ένα γεύμα ιδανικό για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν vegan διατροφή αλλά και για όσους γυμνάζονται, πριν την προπόνησή τους. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με όσπρια και μανιτάρια εάν νηστεύετε ή ακολουθείτε αυστηρά vegan διατροφή ή με γιαούρτι, τυρί, αυγό ή και θαλασσινά!
Zero-waste tip: Μια ιδανική συνταγή για να «συμμαζέψετε» ότι έχει απομείνει στο ψυγείο και τα ράφια σας! Αξιοποιήστε το μπριαμ ή τις μελιτζάνες φούρνου που έχουν περισσέψει με τομάτες ή τοματίνια ώριμα για να απολαύσετε ένα εντελώς νέο πιάτο!
Καλή όρεξη!
1 μερίδα Μελιτζανοπιλαφο από Χίο* παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 494 θερμίδες (Kcal) | 25% |
Λιπαρά | 26 γραμμάρια | 37% |
Υδατάνθρακες | 59 γραμμάρια | 23% |
Πρωτεΐνες | 8 γραμμάρια | 17% |
Φυτικές ίνες | 10 γραμμάρια | 39% |
*Υπολογισμός για 4 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Βιολογικό Ρύζι κίτρινο Θεσσαλονίκης
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Για την συνταγή χρησιμοποιήσαμε:
Ρύζι κίτρινο Θεσσαλονίκης
Καλλιέργεια:
Περιοχή
καλλιέργειας:
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …