- Βράζουμε το φακόρυζο μαζί με το φύλλο δάφνης, μέχρι να μαλακώσουν. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Όσο βράζει το φακόρυζο, βάζουμε σε ένα ταψάκι τη γλυκοπατάτα, την πάπρικα, το τζίντζερ, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 20’ μέχρι να μαλακώσει.
- Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το φακόρυζο, τη γλυκοπατάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε από πάνω το τυρί και σχοινόπρασο και σερβίρουμε.
Φακόρυζο σαλάτα με γλυκοπατάτα και κατσικίσιο τυρί
ΕΙΔΟΣ: Φακόρυζο
45'
2 Μερίδες
Υλικά για 2 Μερίδες :
100 γρ φακόρυζο άροσις
1 γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
50 γρ. κατσικίσιο τυρί μαλακό σε κομματάκια
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1/4 κ.γλ. τζίντζερ τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Διατροφική Αξία
Μια χορταστική ζεστή ή κρύα σαλάτα ιδανική για ελαφρύ γεύμα στο γραφείο ή στο βραδινό. Κατάλληλο πιάτο για όσους ακολουθούν pescetarian και flexeterian διατροφή ή ακόμη και για όσους νηστεύουν αντικαθιστώντας το τυρί με θαλασσινά!
Μια μερίδα καλύπτει μόλις το ¼ της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης από θερμίδες που προέρχονται κυρίως από τους σύνθετους υδατάνθρακες του φακόρυζου και της γλυκοπατάτας και τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου. Παράλληλα, ο συνδυασμός της φακής με το ρύζι στο φακόρυζο χαρίζει στο πιάτο έναν συνδυασμό φυτικών πρωτεϊνών αντίστοιχης βιολογικής αξίας με το κρέας. Μάλιστα, το πιάτο αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, καλύπτοντας το 28% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη.
Την ίδια στιγμή, ο συνδυασμός του φακόρυζου με τη γλυκοπατάτα μετατρέπουν το πιάτο σε πηγή φυτικών ινών, συστατικών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ενώ ο ίδιος ο συνδυασμός μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση του σιδηρού από τις φακές!
Zero-waste tip: Πώς μπορείς να απολαύσεις τη συνταγή φροντίζοντας το περιβάλλον;
-Δοκίμασε να προσθέσεις στη σαλάτα σου λαχανικά ή σαλάτες που έχουν περισσέψει από άλλο γεύμα!
-Αντί για να προθερμάνεις το φούρνο, δοκίμασε να ψήσεις τις γλυκοπατάτες μαζί με κάποιο άλλο φαγητό ή αξιοποίησε ένα ήδη ζεσταμένο φούρνο από άλλο φαγητό.
Καλή όρεξη!
1 μερίδα Φακόρυζο σαλάτα με γλυκοπατάτα και κατσικίσιο τυρί * παρέχει… | Ποσοστό Ημερήσια Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ) | |
Ενέργεια (θερμίδες)** | 451 θερμίδες (Kcal) | 23% |
Λιπαρά | 29 γραμμάρια | 42% |
Υδατάνθρακες | 30 γραμμάρια | 11% |
Πρωτεΐνες | 14 γραμμάρια | 28% |
Φυτικές ίνες | 10 γραμμάρια | 40% |
*Υπολογισμός για 2 μερίδες ανά συνταγή **Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov. |
Περισσότερες Συνταγές
Φασόλια φούρνου με λουκάνικο
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια…
Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια, φακές
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο…
Χούμους φασολιών
ΕΙΔΟΣ: Φασόλια
Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με τις σκελίδες του σκόρδου, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού και …