Ο Δεκέμβριος είναι … μια γιορτή που διαρκεί σχεδόν τριάντα ημέρες. Την περίοδο αυτή κυριαρχούν νόστιμα γλυκά, πλούσια εδέσματα, πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις και άφθονο αλκοόλ. Και μάλλον θα αναρωτιέστε τι θέση έχουν τα όσπρια στη γιορτή αυτή!
Θαλπωρή και ζεστασιά με ταυτότητα Τα όσπρια αποτελούν το κατεξοχήν “comfort” τρόφιμο του χειμώνα. Η ίδια η σύσταση των οσπρίων χαρίζει στον οργανισμό ότι χρειάζεται για να χαλαρώσει και να «φροντίσει» το νευρικό του σύστημα: σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και ο χαλκός. Την ίδια στιγμή το άμυλο, η έντονη μεστή υφή που δίνει στον καρπό τους και η γλυκιά γεύση του που απελευθερώνεται κατά το βράσιμο καθιστούν τα όσπρια τα απαραίτητα «χαλαρωτικά» πιάτα του χειμώνα! Ξεπεράστε τα γευστικά «στεγανά» και πειραματιστείτε χαρίζοντας θαλπωρή και θρέψη στα τραπέζια σας συμπεριλαμβάνοντας:
- Ζεστές σούπες οσπρίων σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα δημητριακών όπως το ρύζι ή το πλιγούρι π.χ. φακόρυζο σε σούπα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια.
- Τα όσπρια στα κλασσικά «λαδερά» του χειμώνα για μια ιδιαίτερη νότα ζεστασιάς! Πειραματιστείτε με σπανάκι και φασόλια αντί για σπανακόρυζο, λάχανο με ρεβίθια και πάπρικα αντί για λαχανόρυζο.
- Τα όσπρια στις σούπες λαχανικών αντί για την πατάτα. Θα δώσουν την ίδια υφή ακόμη και στη βελουτέ τους εκδοχή και σίγουρα θα σας χορτάσουν περισσότερο. Προσθέστε στην κλασσική κολοκυθόσουπα τα μικρόσπερμα φασόλια, σε μια σούπα με πράσο ή μπρόκολο, τα ρεβίθια και στη μανιταρόσουπα, τις φακές!
Ένα γεύμα… εξισορρόπησης και σωματικής «ξεκούρασης»! Το Δεκέμβριο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών στα τραπέζια μας κυριαρχούν τα λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη. Επηρεάζοντας όχι μόνο το βάρος αλλά και δείκτες υγείας όπως η πίεση, η χοληστερόλη, το ζάχαρο και άλλα. Ένα γεύμα με όσπρια αποτελεί μια ευκαιρία «ξεκούρασης» του σώματος και των οργάνων μας καθώς τα όσπρια εξασφαλίζουν στον οργανισμό κάλιο που συνεισφέρει στην υγεία της καρδιάς, πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της απορρόφησης του λίπους και των σακχάρων από το σώμα και παράλληλα τόσο οι πρωτεΐνες όσο και οι φυτικές ίνες τους είναι συστατικά που καταφέρνουν να μας χορτάσουν σύντομα και να ελέγξουμε έτσι την ποσότητα της μερίδας μας. Αξιοποιήστε τη «δύναμη» αυτή των οσπρίων:
- Στα γιορτινά τραπέζια:
- Προσθέστε στη γάστρα ή την κατσαρόλα με το μοσχάρι ή τη γαλοπούλα ρεβίθια ή φασόλια με λαχανικά αντί για πατάτες ή κριθαράκι!
- Δοκιμάστε αντί για λιπαρές σαλάτες, χούμους φασολιών ή ρεβιθιού και δώστε ιδιαίτερη γεύση με μπαχαρικά και λαχανικά όπως το πατζάρι και η πιπεριά φλωρίνης. Χαρίζεται έτσι στο τραπέζι χρώμα, πρωτοτυπία και ιδιαίτερη νοστιμιά.
- Στις ενδιάμεσες ημέρες: Συνδυάστε τα τρόφιμα που σας περίσσεψαν με όσπρια και λαχανικά για να ισορροπήσετε τη διατροφή και το νοικοκυριό σας!
- Δοκιμάστε σαλάτες με όσπρια, χειμερινά φρούτα, μυρωδικά και κάποιο ιδιαίτερο τυρί, για να φτιάξετε ελαφριά και χορταστικά πιάτα! Πειραματιστείτε με μια σαλάτα με ρόκα, φακές, πορτοκάλι και φασκόμηλο ή θυμάρι και μικρή ποσότητα από κάποιο τυρί της αρεσκείας σας.
Επιλέξτε όσπρια και κάντε ένα δώρο με ανταπόδοση Εντάσσοντας τα όσπρια τον πιο γιορτινό μήνα του έτους φροντίζετε σίγουρα το σώμα και τη διάθεσή σας! Παράλληλα, όμως, κάνετε και μια επιλογή ανταπόδοσης στο ίδιο το περιβάλλον! Ξέρατε ότι η καλλιέργεια των οσπρίων είναι συνδεδεμένη με την φροντίδα του εδάφους και των οικοσυστημάτων στα οποία αναπτύσσονται; Απολαύστε έναν γιορτινό Δεκέμβριο με δώρα από και προς τη φύση! Καλές γιορτές!