facebook

Κάνοντας μια νέα αρχή για εμάς και το περιβάλλον μας

  • Edit Share Buttons
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Κάθε νέα αρχή όπως το ξεκίνημα της χρονιάς είναι μια αφορμή να σκεφτούμε τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και σε τι νέο θα ανοίξουμε δρόμο. Όταν εστιάσουμε στη διατροφή και την ευεξία, οι συνήθειες αυτές συνήθως προσανατολίζονται στη διαχείριση του βάρους και στην άσκηση. Η εποχή όμως πια μας καλεί να ανοίξουμε το μυαλό μας και να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Φέτος ας δώσουμε χώρο σε συνήθειες που βελτιώνουν συνολικά τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί.

Κάνοντας τη βάση της διατροφής μας φυτική

Τα τελευταία χρόνια η Μεσογειακή Διατροφή, σκοράρει στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί συνδυάζει: α) μοναδικά οφέλη για την υγεία (πρόληψη ασθενειών, διαχείριση βάρους, μακροβιότητα και ποιότητα ζωής) και β) πρώτες ύλες με σεβασμό στο περιβάλλον. Η εκσυγχρονισμένη έκδοσή της συστήνει περισσότερο φυτικά γεύματα που περιέχουν: τοπικά και εποχιακά λαχανικά, τοπικά δημητριακά λιγότερα επεξεργασμένα όπως στη χώρα μας το ρύζι και το πλιγούρι, φρούτα εποχής και μια μικρή ποσότητα οσπρίων σε καθημερινή βάση σε ένα από τα δύο γεύματα!

Επιλέγοντας την πρωτεΐνη έξυπνα και όχι απαραίτητα αποκλείοντας

Ο προσανατολισμός μας σε μια πιο φυτική διατροφή πολλές φορές οδηγεί στον αποκλεισμό της ζωικής πρωτεΐνης. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα ζώα που τα παράγουν έχουν συγκεκριμένο ρόλο στα οικοσυστήματά μας. Έτσι βάσει των συστάσεων χρησιμοποιούμε καθημερινά μια φυτική πηγή πρωτεΐνης όπως τα όσπρια και προσανατολιζόμαστε σε εβδομαδιαία κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά όπως τα ψάρια, τα πουλερικά ή τα κυνήγια και τα αυγά αλλά στα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι και το τυρί. Έμφαση δίνεται σε μικρούς παραγωγούς και τοπικές επιχειρήσεις.

Δίνοντας έμφαση στους «μικρούς θησαυρούς» … του τόπου μας

Η «αποτοξίνωση» είναι μια λέξη που συνδέεται με κάθε νέα αρχή στη διατροφή. Επί της ουσίας όμως, το σώμα μας χρησιμοποιεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά μηχανισμούς αποτοξίνωσης στους όποιους συμμετέχουν όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά και το… έντερό μας! Μια διατροφή που φροντίζει την υγεία αυτών των οργάνων μπορεί να βοηθήσει και τη λειτουργία τους. Και μάλιστα ο τόπος μας προσφέρει αυτά τα τρόφιμα σε ποικιλία και αφθονία κάθε εποχή. Τι ψάχνουμε καθημερινά λοιπόν: αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε εκτός από τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά στα βότανα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, υγρά με έμφαση το νερό καθώς και τα αφεψήματα βοτάνων πάντα με μέτρο στην ποσότητα και φυτικές ίνες που προσφέρονται άπλετα στα φρούτα και τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και σε δημητριακά όπως το πλιγούρι.

Μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση του αλκοόλ τα τελευταία χρόνια έχε αυξηθεί και μάλιστα από μικρότερες ηλικίες. Το αλκοόλ στο σώμα μας έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Σήμερα πλέον δεν υπάρχει κάποια «ασφαλή ποσότητα» αλκοόλ που υιοθετούν οι συστάσεις. Έτσι πλέον συστήνεται η αποφυγή του ή στην περίπτωση που καταναλώνεται να γίνεται μέτρια κατανάλωση από 0 μέχρι 1 ποτήρι στις γυναίκες και 0 μέχρι 2 στους άνδρες με έμφαση στο κρασί.

Με μια ματιά, μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή στην ποιότητα ζωής μας αυτή τη χρονιά αρκεί να δώσουμε

  1. χρόνο στο να σκεφτούμε την οργάνωση των γευμάτων μέσα στην ημέρα,
  2. χώρο στην ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε δίνοντας έμφαση σε τοπικά και εποχιακά φυτικά τρόφιμα, την άπαχη ζωική πρωτεΐνη καθώς και την καθημερινή κατανάλωση βοτάνων, μυρωδικών, ξηρών καρπών, νερού και ροφημάτων και
  3. σκέψη για τον τρόπο παραγωγής και μεταφοράς των τροφίμων πριν φτάνουν στο τραπέζι μας.

 

Scroll to Top