Φερόμαστε στο περιβάλλον όπως τρώμε…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Η κλιματική αλλαγή (κατά άλλους παγκόσμια υπερθέρμανση) έχει μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να είναι λιγότερο σημαντικά άλλα θέματα, όπως η μείωση της βιοποικιλότητας, η ερημοποίηση και η διαχείριση των υδατικών πόρων, που λίγο έως πολύ επηρεάζονται από τις καταναλωτικές μας επιλογές. Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, δηλαδή η διατροφή μας, επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι νομίζουμε τα παραπάνω περιβαλλοντικά θέματα. Άλλωστε, όταν μιλάμε για τον κλάδο των τροφίμων, δεν εννοούμε μόνο την παραγωγή των τροφίμων στην ύπαιθρο αλλά μια ολόκληρη αλυσίδα που περιλαμβάνει τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, τη μεταποίηση και συσκευασία τους, την αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων, τη μεταφορά στους λιανοπωλητές και τέλος την αγορά και το μαγείρεμά τους από τους τελικούς καταναλωτές.

 Εικόνα 1: Τρόφιμα: Από το χωράφι στο τραπέζι του καταναλωτή.

trofima

Πηγή: Barilla Center for Food and Nutrition – Απόδοση στα ελληνικά: Χρήστος Καρατζάς.

Μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν ότι η παραπάνω αλυσίδα ευθύνεται για το 30% της κλιματικής αλλαγής, το 34% των φαινομένων οικο-τοξικότητας (= απώλεια βιοποικιλότητας) και σχεδόν το 60% των φαινομένων ευτροφισμού και ρύπανσης των υδατικών πόρων4, επίδραση που ξεπερνά αυτήν των μεταφορών ή του τομέα των κατασκευών. Είναι λοιπόν αποδεδειγμένο ότι οι διατροφικές μας επιλογές έχουν σημαντική επίδραση σε όλα τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

1 Environmental Impact of Products – Analysis of the life cycle environmental impacts related to the final consumption of the EU-25, European Commision Joint Research Center, May 2006.

Μελέτη/Έρευνα: Χρήστος Καρατζάς, Γεωπόνος, MSc στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Scroll to Top