Στην άροσις, από το 1956, παράγουμε αποκλειστικά, Ελληνικά όσπρια. Έτσι έχουμε καταφέρει να γνωρίζουμε τα ελληνικά όσπρια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους από το σπόρο που πέφτει στο χωράφι, τη γη που τον φιλοξενεί, το νερό που τον ποτίζει μέχρι και τον τρόπο που αποθηκεύονται και… μαγειρεύονται. Συλλέξαμε και συγκεντρώσαμε τις γνώσεις μας αυτές και σας στις προσφέρουμε!
Η προετοιμασία των οσπρίων σε 5 απλά βήματα!
Πολλοί πιστεύουν ότι η προετοιμασία των οσπρίων έχει μπελά!
Εμείς στην αροσις ξέρουμε ότι η προετοιμασία των Ελληνικών οσπρίων έχει 5 βήματα εύκολα και απλά…
- Τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Ρίχνουμε τα όσπρια σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το διπλάσιο νερό. Αφαιρούμε όσους κόκκους επιπλέουν.
- Προσθέτουμε … 1 κουταλάκι σούπας ξύδι ή λεμόνι ή χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε.
- Μουλιάζουμε.
- Μετά το μούλιασμα τα ξεπλένουμε καλά και τα μαγειρεύουμε.
… και μικρά μυστικά…
Για το μούλιασμα και το μαγείρεμα: Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο μέσος χρόνος μουλιάσματος για όλα τα όσπρια είναι ένα βράδυ. Κι όμως! Ο χρόνος μουλιάσματος των οσπρίων εξαρτάται από το είδος του οσπρίου, τις συνθήκες καλλιέργειας και τη χρονιά (π.χ. λιγότερες ή περισσότερες βροχές)!
Τα Ελληνικά όσπρια, λοιπόν, έχουν τη δική τους «προσωπικότητα» στο μούλιασμα και το χρόνο βρασίματος και αυτοί είναι:
Ελληνικές Φακές:
Χρόνος μουλιάσματος: 4 – 8 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 – 45 λεπτά (κατσαρόλα)
EXTRA tip: Μπορείτε να αποφύγετε το μούλιασμα αρκεί να τις βράσετε περισσότερη ώρα.
Ελληνικά Ρεβύθια:
Χρόνος μουλιάσματος: 16 – 24 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 75 – 90 λεπτά (κατσαρόλα)
60 – 75 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προ-θερμασμένο φούρνο (για φούρνου)
Ελληνικά Μέτρια φασόλια:
Χρόνος μουλιάσματος: 12 – 14 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 – 60 λεπτά (κατσαρόλα, για σούπα)
30 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)
Ελληνικοί Γίγαντες – Ελέφαντες:
Χρόνος μουλιάσματος: 14 – 18 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 75 – 90 λεπτά (κατσαρόλα, για σούπα)
60 – 75 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)
Ελληνικά Πλακέ μεγαλόσπερμα:
Χρόνος μουλιάσματος: 12 – 14 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 – 60 λεπτά (κατσαρόλα, για σούπα)
30 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)
Ελληνική Φάβα:
Δεν απαιτείται μούλιασμα
Χρόνος βρασμού: 45 – 60 λεπτά (κατσαρόλα)