Για τα ψωμάκια:
1. Ανακατεύω σε μπολ το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι. Αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά. Σε άλλο μπολ ρίχνω το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω. Ζυμώνω για 8-10 λεπτά.
2. Σκεπάζω για 1 ώρα. Χωρίζω στα 4.
3. Βάζω τα ψωμάκια σε ταψί και σκεπάζω για ακόμα 40-45 λεπτά.
4. Αλείφω την επιφάνεια με το μείγμα γάλακτος-maple syrup-μουστάρδας και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Για τα μπιφτέκια φακής:
1. Βράζω τις φακές σε νερό για 25 λεπτά. Τις στραγγίζω και τις αφήνω στην άκρη.
2. Σωτάρω σε 1 κ.σ. το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-7 λεπτά. Σε μπολ ρίχνω τις φακές, το κρεμμύδι με το σκόρδο, το ταχίνι, το λεμόνι, αλάτι, όλα τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό.
3. Λιώνω ελαφριά με ένα πιρούνι. Προσθέτω και τη βρώμη και ανακατεύω με τα χέρια. Αν το μείγμα είναι ακόμα μαλακό το βάζω για 15-20 λεπτά στο ψυγείο.
4. Σχηματίζω 6 μπιφτέκια και τα ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά από την κάθε μεριά. Είναι έτοιμα
Για τη σως γιαουρτιού:
Ανακατεύω απλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Στήνω το burger:
1.Ανοίγω στη μέση ένα ψωμάκι.
2.Απλώνω και στις δύο μεριές σως γιαουρτιού.
3.Πάνω στο μισό ψωμάκι βάζω μαρούλι, το μπιφτέκι φακής, ντομάτα και κλείνω με το άλλο μισό ψωμάκι. Το burger μου είναι έτοιμο.
Μέτρια