facebook
IMAGE
IMAGE

Μυδοπίλαφο με σκόρδο και ντομάτα

ΕΙΔΟΣ: Μυδοπίλαφο
img 45'
img 4 Μερίδες
img Μέτρια

Υλικά για 4 Μερίδες :

1 κιλό μύδια φρέσκα με το κέλυφος πλυμένα και καθαρισμένα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
80 γρ ελαιόλαδο
150 γρ λευκό κρασί
2 φλιτζάνια τσαγιού βιολογικό κίτρινο ρύζι Θεσσαλονίκης άροσις ξεπλυμένο κάτω από τρεχούμενο νερό
1 δαφνόφυλο
τα φυλλαράκια από 3-4 κλωνάρια θυμάρι
250 γρ χυμό ντομάτας
4 - 5 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα το ένα κρεμμύδι με τις 3 σκελίδες σκόρδο για 3-4’ μέχρι να γυαλίσουν μαζί με τη δάφνη, το θυμάρι και τα μπαχάρια.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τα μύδια και πιπέρι. Ανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να αχνιστούν τα μύδια για 5’ σε μέτρια φωτιά.
  3. Κλείνουμε τη φωτιά και αδειάζουμε τα μύδια μαζί με το ζωμό σε ένα μεγάλο μπωλ. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και όσα μύδια έχουν παραμείνει κλειστά, τα πετάμε.
  4. Σουρώνουμε τον ζωμό από τα μύδια και κρατάμε 6 κούπες. Αν το υγρό αυτό είναι λιγότερο προσθέτουμε με καυτό υγρό μέχρι να έχουμε 6 κούπες
  5. Στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε το 2ο κρεμμύδι και την 1 σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε και το ρύζι ανακατεύοντας.
  6. Ρίχνουμε τη ντομάτα και τις 5 κούπες ζωμό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το ρύζι σε μέτρια φωτιά για περίπου 12’. Αν χρειαστεί να βράσει λίγο ακόμα, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό. Όταν είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τα μύδια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι

Διατροφική Αξία

Το μυδοπίλαφο με κίτρινο ρύζι άροσις αποτελεί ένα πλήρες, χορταστικό και παράλληλα ελαφρύ γεύμα που μπορεί να αποτελέσει το κύριο πιάτο ενός γεύματος ή το συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με ποικιλία θαλασσινών.

Από διατροφικής άποψης, το μυδοπίλαφο είναι ένα πιάτο που συνδυάζει σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια (από το ρύζι), και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (από τα μύδια) που συμβάλλουν στην αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, το πιάτο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες Α και Ε, καθώς και κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, σελήνιο.

Zero-waste tip: Δοκίμασε αντί για χυμό τομάτας να πολτοποιήσεις τις ώριμες τομάτες στο ψυγείο σου ή αυτές που σου περίσσεψαν από τη μεσημεριανή σου χωριάτικη! Μέσα σε αυτή τη σάλτσα φρέσκιας τομάτας μπορείς να τολμήσεις να προσθέσεις πολτοποιημένα πιπεριές και κολοκυθάκια που είναι έτοιμα να χαλάσουν δίνοντας έξτρα γεύση και κάνοντας τη πιο χορταστική.

Καλή όρεξη!

1 μερίδα μυδοπίλαφο με σκόρδο και ντομάτα* παρέχει…    Ποσοστό Ημερήσια  Προσλαμβανόμενης  Ποσότητας Αναφοράς (ΗΠΠΑ)
 Ενέργεια (θερμίδες)** 525 θερμίδες (Kcal)   26%
 Λιπαρά  18 γραμμάρια  26%
 Υδατάνθρακες  64 γραμμάρια  25%
 Πρωτεΐνες  27 γραμμάρια  54%
 Φυτικές ίνες  1 γραμμάριο  4%
* Υπολογισμός για 6 μερίδες ανά συνταγή
**Πηγή: Η ανάλυση της συνταγής έγινε βάσει της διατροφικής δήλωσης των προϊόντων άροσις και, συμπληρωματικά για τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, βάσει της βάσης δεδομένων:
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Περισσότερες Συνταγές

Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Burger from scratch με φακές από την Έμιλυ Βάγια
img 120'
img 4 Μερίδες
img Μέτρια

Παστίτσιο με “κιμά” Φακής, από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Φακές
img 125'
img 12 Μερίδες
img Μέτρια

Ζυμαροπιτάκια με Γίγαντες_από την Έμιλυ Βάγια

ΕΙΔΟΣ: Ζυμαροπιτάκια με γίγαντες
img 78'
img 24 πιτάκια
img Μέτρια