Συμβουλές για πετυχημένο, δημιουργικό, έξυπνο μαγείρεμα και σερβίρισμα Ελληνικών ρυζιών:
- Πριν το μαγείρεμα τοποθετούμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.
- Έπειτα ρίχνουμε στο σκεύος λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι χωρίς να γίνει καφέ ή να καεί. Το ανακατεύουμε με μία κουτάλα ώστε το λάδι να πάει παντού και να απορροφηθεί από το ρύζι.
- Εναλλακτικά, αντί για το σοτάρισμα με λάδι, αφού το ρύζι είναι μαγειρεμένο, ανακατέψτε το με λίγο βούτυρο.
- Η σωστή αναλογία ρυζιού και νερού ή ζωμού είναι 1 μέρος ρύζι και 1 μέχρι 2 μέρη νερού ή ζωμού ανάλογα με το είδος ρυζιού. Πειραματιστείτε για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Κατά το μαγείρεμα ανακατεύουμε με πιρούνι, όχι παραπάνω από μία φορά, για να ξεχωρίζουν οι κόκκοι του ρυζιού.
- Χαμηλώστε τη φωτιά κατά το μαγείρεμα του ρυζιού. Έτσι δεν κινδυνεύουμε να μας κολλήσει από τη γρηγορότερη εξάτμιση του νερού.
- Φροντίστε η κατσαρόλα να έχει γυάλινο καπάκι το οποίο δεν ανοίγετε για να μη στεγνώσει το ρύζι και να παραμείνει σπυρωτό.
- Μόλις ετοιμαστεί το ρύζι το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στην κατσαρόλα χωρίς να αφαιρέσουμε το καπάκι της. Έτσι η υγρασία κατανέμεται καλύτερα και το ρύζι γίνεται πιο νόστιμο.
- Όταν αφαιρέσουμε το καπάκι της κατσαρόλας, κάνουμε μικρές τρύπες με την άκρη της κουτάλας για να βοηθήσουμε να διαφύγει ο ατμός.
Τρόπος μαγειρέματος
Τα Ελληνικά ρύζια και το πλιγούρι μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους και να πρωταγωνιστήσουν στην κουζίνα μας:
Ελληνικό ρύζι Νυχάκι: Πιλάφι στην κατσαρόλα
Ελληνικό ρύζι Κίτρινο: Σπυρωτό πιλάφι (στον φούρνο).
Ελληνικό ρύζι Γλασσέ: Σούπα, Γλυκό (Ρυζόγαλο)
Ελληνικό ρύζι Καστανό: Φακόρυζο, Πιλάφι στην κατσαρόλα, Σαλάτα, Για όλες τις χρήσεις.
Ελληνικό ρύζι Καρολίνα: Ριζότο, Πιλάφι στο φούρνο, Γεμιστά, Σούπα, Ρυζόπιτα.
Ελληνικό Πλιγούρι: Πιλάφι στο φούρνο, Γεμιστά, Σαλάτα, Ορεκτικό, Συνοδευτικό.