Ελληνικά Όσπρια: Αποθήκευση, Προετοιμασία και χρόνος μαγειρέματος

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Αποθήκευση

 

Η γενική αρχή είναι η διατήρηση των οσπρίων σε χώρο καθαρό και δροσερό, αποφεύγοντας την έκθεσή τους στον ήλιο και την υγρασία. Αν τα αποθηκεύετε κοντά σε αλεύρι και ζυμαρικά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να δεχτούν «επίθεση» από έντομα και να «κολλήσουν». Αν τα μεταφέρετε σε άλλη συσκευασία προτιμήστε κλειστούς περιέκτες (π.χ. μεγάλα βάζα) τους οποίους αερίζετε κάπου – κάπου, μην προτιμάτε όμως υφασμάτινα τσουβαλάκια (αναπνέουν μεν αλλά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις εντόμων).

Προετοιμασία και χρόνος μαγειρέματος

 

Τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Ρίχνουμε τα όσπρια σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το διπλάσιο νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι σούπας ξύδι ή λεμόνι ή χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε. Αν κάποιοι κόκκοι επιπλέουν τους αφαιρούμε. Μετά το μούλιασμα τα ξεπλένουμε καλά και τα μαγειρεύουμε. Ο χρόνος μουλιάσματος εξαρτάται από το είδος του οσπρίου, τις συνθήκες καλλιέργειας και τη χρονιά (π.χ. λιγότερες ή περισσότερες βροχές). Ακολουθούν αναλυτικά οι χρόνοι μουλιάσματος και μαγειρέματος:

Ελληνικές Φακές:
Χρόνος μουλιάσματος: 4 – 8 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 – 45 λεπτά (κατσαρόλα)

Ελληνικά Ρεβύθια:
Χρόνος μουλιάσματος: 16 – 24 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 75 – 90 λεπτά (κατσαρόλα)
60 – 75 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)

Ελληνικά Μέτρια φασόλια:
Χρόνος μουλιάσματος: 12 – 14 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 – 60 λεπτά (κατσαρόλα, για σούπα)
30 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)

Ελληνικοί Γίγαντες – Ελέφαντες:
Χρόνος μουλιάσματος: 14 – 18 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 75 – 90 λεπτά (κατσαρόλα, για σούπα)
60 – 75 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)

Ελληνικά Πλακέ μεγαλόσπερμα:
Χρόνος μουλιάσματος: 12 – 14 ώρες.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 – 60 λεπτά (κατσαρόλα, για σούπα)
30 λεπτά στην κατσαρόλα και 20 λεπτά στον προθερμαζόμενο φούρνο (για φούρνου)

Ελληνική Φάβα:
Δεν απαιτείται μούλιασμα
Χρόνος βρασμού: 45 – 60 λεπτά (κατσαρόλα)

Scroll to Top