facebook

Όσπρια – υπερτροφές ανά τους αιώνες!

  • Edit Share Buttons
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Τα όσπρια για αιώνες αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής και βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, η τήρηση της οποίας είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμη για την υγεία μας. Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για όλες της ηλικίες λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, των μετάλλων αλλά κυρίως εξαιτίας των πρωτεϊνών τους, που είναι καλύτερης βιολογικής αξίας από κάθε άλλη φυτική τροφή1. Είναι γνωστή άλλωστε η αναφορά του Ουμπέρτο Έκο ότι, η επέκταση της καλλιέργειας των οσπρίων μετά την πρώτη χιλιετία μ.Χ. είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη, που μέχρι τότε υπέφερε από την πείνα και τη δημογραφική συρρίκνωση2. Παρόμοιας έκτασης επίδραση είχαν οι φακές στην καθ΄ ημάς αρχαία Αθήνα, ο χυλός των οποίων συχνά αποτελούσε τη μόνη καθημερινή τροφή για τους πολίτες που ανήκαν στην κατώτερη κοινωνική τάξη, τους θήτες, οι οποίοι όμως διέθεταν τη σωματική δύναμη να επανδρώσουν, ως κωπηλάτες, το πολεμικό ναυτικό της Αθήνας!

Η οπτική απεικόνιση της Μεσογειακής Διατροφής έχει γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη λεγόμενη «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής», που δείχνει τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφών βάσει των ιατρικών μελετών που έχουν γίνει, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει έναν άριστο εκπαιδευτικό οδηγό για τον καταναλωτή που θέλει να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή. Τα τελευταία χρόνια η πυραμίδα αυτή περιλαμβάνει και άλλες κοινωνικές συνήθειες και πρακτικές, όπως η κατανάλωση τοπικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, η ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας των τροφίμων, η αξία της βιοποικιλότητας και της εποχικότητας των προϊόντων3, στοιχεία που αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα των ελληνικών οσπρίων της Άροσις.

 

1 DILIS V, TRICHOPOULOU A., 2009, “Nutritional and health properties of pulses”, Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, vol 1, issue 3 pp 149–157

2 Umberto Eco, «It Was the Bean that Set the Pulses Racing»

3 FAIG et al, 2011 “Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates” Public Health Nutrition

Μελέτη/Έρευνα: Χρήστος Καρατζάς, Γεωπόνος, MSc στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Scroll to Top