Μεσογειακή διατροφή και περιβάλλον – μια σχέση αγάπης!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Οι προβληματισμοί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διατροφής οδήγησαν πολλές επιστημονικές ομάδες στο να εξετάσουν το οικολογικό αποτύπωμα διαφόρων τροφίμων. Ένα ερευνητικό κέντρο συγκέντρωσε τα διαθέσιμα δεδομένα και συνέθεσε μια αντίστροφη πυραμίδα όπου, στη βάση τοποθετήθηκαν τα τρόφιμα με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και στην κορυφή αυτά με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Δίπλα στην αντίστροφη πυραμίδα τοποθετήθηκε η κανονική μεσογειακή πυραμίδα και η απεικόνιση αυτή πήρε την ονομασία “διπλή πυραμίδα”5Η σύγκριση των δύο αυτών πυραμίδων κατέληξε στο εξής εντυπωσιακό συμπέρασμα:

τα τρόφιμα που είναι καλά για την υγεία έχουν και τη μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον!

Πηγή: Barilla Center for Food and Nutrition 2013 – Απόδοση στα ελληνικά WWF – Καλύτερη Ζωή www.kaliterizoi.gr

Με βάση τη διπλή πυραμίδα, τα φυτικά προϊόντα έχουν σαφώς μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα. Το ρύζι για παράδειγμα είναι μεταξύ των προϊόντων με πολύ χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Τα όσπρια του παραπάνω σχήματος περιλαμβάνουν τη σόγια, τον αρακά και τα κουκιά, αλλά όχι τα φασόλια, τη φακή, τη φάβα και τα ρεβίθια που, όπως θα δείξουμε, η περιβαλλοντική τους επίπτωση είναι χαμηλότερη ακόμη και από τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας.

5 Double Pyramid: Healthy food for people, sustainable food for the planet, 2010, Barilla Center for Food and Nutrition

Μελέτη/Έρευνα: Χρήστος Καρατζάς, Γεωπόνος, MSc στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Scroll to Top