Eλληνικά όσπρια: Μυστικά του μαγειρέματος από την άροσις

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Η άροσις έχει μια στενή σχέση με τα Ελληνικά όσπρια που ξεκινά το 1956. Στην οικογένειά μας μάθαμε να παράγουμε μα και να παρασκευάζουμε και να μαγειρεύουμε νόστιμα ελληνικά όσπρια! Συγκεντρώσαμε για εσάς συμβουλές για πετυχημένο, δημιουργικό, έξυπνο μαγείρεμα και σερβίρισμα Ελληνικών οσπρίων και σας τις προσφέρουμε!

Για έξυπνο και αποτελεσματικό μούλιασμα!

  • Προσθέτουμε διπλάσιο νερό από την ποσότητα του οσπρίου.
  • Αποφεύγουμε τη μαγειρική σόδα για το μούλιασμα των οσπρίων. Προτιμούμε 1 κουταλάκι σούπας ξύδι ή λεμόνι ή χοντρό αλάτι

 

Κατά το μαγείρεμα…

  • Προσθέτουμε το αλάτι και όλα τα όξινα στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Μαγειρεύουμε τα όσπρια σε χαμηλότερη «φωτιά» και για περισσότερο χρόνο. Έτσι, γίνονται πιο νόστιμα και βραστερά – μαλακά.
  • Αν το νερό της περιοχής μας είναι σκληρό είτε αυξάνουμε τον χρόνο μαγειρέματος είτε χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό.
  • Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό στο μαγείρεμα φροντίζουμε να είναι ζεστό για να μη διακοπεί ο βρασμός των οσπρίων.

 

Ήξερες ότι … Ξαφρίζοντας τα όσπρια «πετάμε» μέρος των πρωτεϊνών τους;

 

Μυστικά για «ευαίσθητο» πεπτικό…

Ένας υγιής οργανισμός, χωνεύει και απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων. Σε ορισμένες όμως παθήσεις του πεπτικού τα όσπρια μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην πέψη. Μα ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να κάνουμε τα όσπρια πιο εύπεπτα…

  • Αλλάζοντας το νερό που βράζουν τα όσπρια μετά τα πρώτα 10 – 15 λεπτά. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε το έντονο «φούσκωμα» ή «πρήξιμο». Στα άτομα που έχουν πιο έντονα προβλήματα θα μπορούσε να γίνει και δύο φορές η παραπάνω διαδικασία.
  • Σε έξαρση των πεπτικών δυσκολιών, επιλέγουμε αποφλοιωμένα όσπρια π.χ. φάβα ή ρεβίθια ή τα αποφλοιώνουμε μετά το μούλιασμα.
  • Προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά ή λίγο κύμινο.
  • Δοκιμάζουμε κατά το βράσιμο μυρωδικά όπως δάφνη, θυμάρι, ρίγανη ή γλυκάνισο.

 

Για έξυπνα διατροφικά πιάτα:

  • Για να απολαύσουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Συνδυάζουμε τα όσπρια με το ρύζι, το πλιγούρι ή άλλα δημητριακά.
  • Για την καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου: Συνδυάζουμε τα όσπρια με ελαιόλαδο, καρότο, ξύδι, λεμόνι, πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδι.
  • Για να ενισχύσουμε διατροφικά τις σαλάτες και τα σάντουιτς μας! Προσθέτοντας όσπρια στις σαλάτες μας τις εμπλουτίζουμε με φυτική πρωτεΐνη! Για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών τους προσθέτουμε ξύδι, λεμόνι.

 

Μυστικά για νόστιμα πιάτα!

  • Γνωρίζατε ότι… μπορείτε να αποθηκεύσετε τα όσπρια στο ψυγείο (όλα τα είδη) ή/και στην κατάψυξη (ρεβίθια και όλα τα φασόλια) μουλιασμένα ή/και βρασμένα; Έτσι μειώνετε το χρόνο προετοιμασίας τους και έχετε κάθε στιγμή υλικά για τις σαλάτες ή και τα φαγητά φούρνου.
  • Κι όμως τα όσπρια «παγιδεύουν» τη νοστιμιά! Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα και τις γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα ή στις σαλάτες. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, μπαχαρικών και μυρωδάτων λαχανικών όπως η πιπεριά, το πράσο ή το σπανάκι και η ρόκα. Δοκιμάστε να μαρινάρετε τα όσπρια με τα υλικά αυτά για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση.
Scroll to Top