- 300 γραμμάρια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
- 500 γραμμάρια κρεμμυδάκια στιφάδου
- 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ
- 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- ελαιόλαδο
- ξίδι
- αλάτι
Μουσκεύετε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα. Τους στραγγίζετε και τους βράζετε σε 1 λίτρο νερό χωρίς αλάτι για 1 ώρα. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε σε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την ζάχαρη, 2 κουταλιές ξίδι και λίγο αλάτι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέτετε τους γίγαντες, συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύετε με το μαϊντανό καισερβίρετε.